Тема 24. Внутрішньопаркове диспетчерське керівництво автобусними перевезеннями

Диспетчерське керівництво передбачає

Ø Контроль за підготовкою до випуску рухомого складу

Ø Підготовку документації до випуску

Ø Організацію своєчасного випуску і контроль часу виїзду на лінію

Ø Контроль і облік часу повернення

Ø Реєстрація сходу і контроль за підготовкою до вторинного випуску

Ø Звіт про роботу автобусів за зміну.

 

Внутріпаркова диспетчеризація здійснюється диспетчерською групою АТО. Керує роботою цієї групи старший змінний диспетчер, у підпорядкуванні якого перебувають диспетчери. Залежно від структури й чисельності парку рухливого складу окремі диспетчери можуть спеціалізуватися на випуску пасажирських або вантажних автомобілів (змішане АТО) або автобусів і легкових автомобілів (пасажирське АТО). Робочі місця диспетчерів розміщають у кабінах, що мають бічні перегородки й вікно, що виходить в операційний зал (мал. 9.3). В операційному залі водії одержують від диспетчера шляхову документацію й перевіряють її перед виїздом на лінію. Після повернення з лінії в операційному залі водії готовлять шляхову документацію до здачі й здають її диспетчерові

Диспетчерів закріплюють за групою маршрутів, автомобільними колонами (автоотрядами) і водійськими бригадами.

На початку зміни диспетчер вивчає: добове вбрання й план випуску автобусів по групі закріплених маршрутів; плани напрямку автобусів у резерв АТО й лінійній диспетчерській служби, у замовлені рейси; добове вбрання й план випуску таксі й замовлених легкових автомобілів; замовлення на обслуговування автомобілями, що підлягають виконанню протягом зміни. Разом із черговим механіком колони диспетчер уточнює технічну готовність запланованих до роботи автомобілів. Диспетчер перевіряє наявність і готовність до видачі водіям шляхової документації (шляхові аркуші, схеми маршрутів і небезпечних ділянок на них, автобусні розклади руху), засобу екіпірування автобусів і таксі (якщо вони видаються диспетчером, а не в колоні). Диспетчер уточнює готовність до роботи медичного працівника, техніка по обліку ГСМ і квиткового касира.

Технік по обліку ГСМ повинен підготувати до видачі водіям талони на паливо й лицьові картки водіїв для внесення в них даних про рух палива. Медичний працівник підготовляє кабінет (медпункт) до предрейсовому огляду водіїв. Квитковий касир підготовляє до видачі водіям і кондукторам квитки, абонементні талони, довгострокові проїзні квитки, билетно-учетные аркуші й особові рахунки водіїв (кондукторів) для внесення в них записів про передачу квитків під звіт.

водій, Що З'явився на роботу, пред'являє диспетчерові водійське посвідчення. Перевіривши посвідчення, диспетчер видає водієві шляховий аркуш під розписку в журналі видачі шляхових аркушів, а водіям маршрутних автобусів також розкладруху, схему маршруту й схему небезпечних ділянок на маршруті. Диспетчер інструктує водія про умови руху на лінії, метеорологічних умовах, інших особливостях руху. Вказівки про особливості руху фіксуються в шляховому аркуші відбитками штампів (наприклад, штампом "Мокрий шлях"). У спізнілих на роботу водіїв береться письмове пояснення.

 

.

Водій перевіряє записи в шляховому аркуші, комплектність і правильність оформлення шляхової документації. Потім водій послідовно направляється до медичного працівника, механікові колони, техніку по обліку ГСМ і квитковому касирові. Медичний працівник проводить медичний огляд водія, проставляє в шляховому аркуші штамп "Допущений до роботи" і робить оцінку в журналі медпункту . Механік колони передає водієві автомобіль. Водій перевіряє справність автомобіля. Передача водієві автомобіля оформляється записами

у шляховому аркуші. Технік по обліку ГСМ видає водієві талони на паливо в кількості не понад добову потребу по встановлених нормах, фіксує видачу талонів у шляховому аркуші, лицьовій картці водія й у відомості видачі талонів. Квитковий касир видає водієві билетно-учетный аркуш, квитки, абонементні талони. Номера квитків фіксуються в билетно-учетном аркуші. При роботі з кондуктором билетно-учетный аркуш і квитки видаються кондуктору.

При неможливості випуску на лінію лінійного автобуса замість нього по його графіку випускають резервний автобус, із числа, що перебувають у розпорядженні диспетчерської групи. При недостачі резервних автобусів за вказівкою старшого диспетчера передбачають їхнє першочергове використання на найважливіших маршрутах і на маршрутах, де розкладом руху передбачена експлуатація невеликого числа автобусів. резервні автобуси, Що Залишилися по закінченні випуску невикористаними, направляють у розпорядження лінійної диспетчерської служби для посилення руху на найбільше пассажиронапряженных маршрутах. При недостачі резервних автобусів застосовують різні прийоми регулювання (табл. 9.2).

Диспетчер по випуску таксі в першу чергу направляє автомобілі, що випускають на лінію, на виконання раніше прийнятих попередніх замовлень. При необхідності водіям перед випуском дають завдання по виконанню попередніх замовлень.

Старший диспетчер щогодини передає інформацію про виконання плану випуску заступникові директори по експлуатації, негайно сповіщає лінійну диспетчерську службу про зриви, що відбулися, випуску автобусів на маршрути. Невиконані попередні замовлення на таксомоторні перевезення передаються в централізовану диспетчерську службу таксомоторного транспорту.

Автомобіль уважається облямованим на лінію з моменту оцінки на контрольно-технічному пункті (КТП) механіком часу виїзду й переміщення за лінію виїзних воріт. Повернення автомобіля з лінії фіксують за часом заїзду на територію АТО.

При поверненні диспетчер приймає від водія шляховий аркуш, а від водія автобуса також видані раніше розклад руху, схему маршруту й схему небезпечних ділянок на маршруті. Водій здає видані йому засобу екіпірування автобуса, виторг і залишок квитків, залишок талонів на ГСМ або грошей, виданих для придбання ГСМ за готівку . В особових рахунках водія, документації по обліку квитків і ГСМ робляться відповідні записи. При роботі на лінії з кондуктором квитки й виторг здає кондуктор.

Диспетчер робить перевірку й первинну обробку шляхового аркуша, визначаючи ТЭП роботи автомобіля (час в убранні, загальний пробіг і нульові пробіги, експлуатаційну швидкість), час роботи водія на лінії й час у простоях.

Для підвищення продуктивності праці диспетчерів організують АРМ, що включають комп'ютерну робочу станцію й комплекс програмного забезпечення, інформаційні електронні табло, що показують світними символами стан різних автомобілів (на лінії, у ТЕ, у ремонті, у гаражі й ін.).

 

 


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Тема 24. Становление социалистической идеологии в XIX в. | Тема 25. Эволюция коммунистической и социал-демократической идеологии в ХХ – начале XXI вв.




Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 2271;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.