Види адміністративних стягнень

Адміністративне стягнення – примусовий захід державного впливу (міра відповідальності), що застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок) для забезпечення виконання загальнообов’язкових правил, покарання та виховання порушника, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами. Мету стягнень складають:

- покарання правопорушника;

- припинення протиправного вчинку;

- відновлення порушених правовідносин;

- виправлення правопорушника;

- запобігання можливих з його боку проступків;

- відшкодування завданих проступком збитків.

У ст. 24 КУпАП розкриваються види адміністративних стягнень.

Попередження – офіційний осуд правопорушника і застереження про недопустимість аналогічної поведінки у майбутньому, що оформлюється письмово або фіксується іншим чином.

Штраф – стягнення з порушника певної грошової суми на користь держави.

Платне вилучення предмету, який був засобом скоєння чи безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення. Після примусового вилучення предмет реалізується і порушнику передається повернена від продажу сума (наприклад, вилучення і продаж незареєстрованої в установленому порядку мисливської рушниці).

Конфіскація предмета або грошей – примусове безоплатне вилучення майна і передача його у власність держави (наприклад, конфіскація предметів контрабанди).

Позбавлення спеціального права, наданого конкретному громадянину (наприклад, права керування автомобілем).

Виправні роботи строком до двох місяців, які правопорушник відбуває за місцем своєї постійної роботи, полягають в утриманні до 20% його заробітку на користь держави. Цей вид адміністративних стягнень застосовують виключно у судовому порядку.

Адміністративний арешт із використанням на фізичних роботах без оплати (призначається виключно у судовому порядку, не застосовується до вагітних та жінок, які мають дітей до 12 років, а також до неповнолітніх, інвалідів І та II груп). Його встановлюють і застосовують лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних проступків з підвищеним ступенем суспільної небезпеки.

Законом передбачені також інші види адміністративних стягнень. Їх також можна поділити на основні та додаткові (конфіскація майна).

Органи (посадові особи), уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення:

- адміністративні комісії при виконавчих комітетах районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад;

- виконавчі комітети селищних, сільських рад;

- органи внутрішніх справ, органи державних інспекцій та інші органи (посадові особи), уповноважені на це;

- місцеві суди.

 

 








Дата добавления: 2016-02-24; просмотров: 622;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.