Принципи та ознаки державної влади

Характер державної влади, її походження і призначення, суть, зміст і форми здійснення виявляються у принципах та характерних ознаках. Єдина за своєю сутністю державна влада будує свою організацію і діяльність на підставі двох основоположних принципів, закріплених у Конституції України. Перший з них у більшій мірі стосується організації державної влади, згідно з яким державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову (структурний аспект). Відповідно до цього визначається і система державних органів, які здійснюють державну владу в Україні: єдиний законодавчий орган, органи виконавчої та судової влади (системний аспект). Другий принцип стосується переважно діяльності цих органів, тобто їх функціонування. У процесі розбудови правової держави, складовими якої є народний суверенітет як джерело влади і Конституції, як основи всіх інших правових норм; верховенство закону над усіма іншими нормативними актами; принцип народного представництва; рівність усіх перед законом; поділ влади як гарантія забезпечення громадянських прав і свобод особи та інші, одним з головних серед перелічених слід вважати принцип поділу влад.

На організацію та функціонування державної влади, в тому числі і в Україні, безпосередньо впливає політична влада. Оскільки представники останньої відображають власні погляди щодо політики, яку необхідно реалізовувати через державний апарат, вони безпосередньо впливають на здійснення державної влади, яка за визначенням є підпорядкованою особам, що визначають політику держави.

Ознаки державної влади. По-перше, державна влада - це суверенна влада, тобто автономна, самостійна, незалежна і вища, верховна влада. Державна влада виділена з системи всіх інших відносин членів даної держави, відділена, відчужена, автономна, самостійна, незалежна від них і всіх інших форм влади.

Державну владу нерідко визначають як владу винятково або переважно примусову. Органи державної влади мають право на легальне застосування сили в межах Конституції і законів України.

Державна влада - це як правило легальна влада (узаконена). Вона заснована на праві, юридичних (правових) законах. Її носії, суб'єкти і об'єкти, як члени певної держави, мають певні юридичні права і обов'язки. Їх діяльність та відносини регулюються прийнятими в даній державі законами, а також нормами міжнародного права. Права та обов'язки суб'єктів і об'єктів державної влади характеризуються легітимністю. Вони визнаються всіма членами даної держави та іншими державами, їх більшістю або вирішальною їх частиною. Сьогодні однією з найбільш поширених форм встановлення легальності і, отже, легітимності влади посадових осіб у державі є їхні вибори її громадянами.

Державна влада реалізується через державне управління - цілеспрямований вплив держави, його органів на суспільство в цілому, ті чи інші його сфери (економічну, соціальну, духовну) на основі пізнаних об'єктивних законів для виконання поставлених перед суспільством завдань і функцій.Ще одна істотна особливість державної влади полягає в тому, що вона проявляється у діяльності державних органів та установ, що утворить механізм (апарат) цієї влади. Вона тому й називається державною, що її практично уособлює, приводить в діяльності, втілює в життя насамперед механізм держави.








Дата добавления: 2016-02-11; просмотров: 1171;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.