Електрошлакове зварювання

 

1. Суть процесу.При електрошлаковому зварюванні основний і присад­ний метали розплавлюються теплотою, що виділяється під час проходжен­ня електричного струму через розплавлений шлак.

У простір між кромками вертикально встановлених деталей 7 (рис. V. 13) приставною сталевою або мідною планкою 1 і шлакоутримувальними мі­дними повзунами 4 подається флюс 10 таодин чи кілька зварювальних дротів 6 діаметром 2...3 мм. Зварювання починається із збудження дуги під шаром флюсу між електродними дротами і приставною планкою. В мі­ру розплавлення флюсу й утворення шлакової ванни 5 зварювальні дро­ти занурюються в розплавлений шлак і горіння дуги припиняється. Про­те струм продовжує протікати крізь рідкий шлак і теплота, яка виділяєть­ся в ньому, витрачається на подальше плавлення флюсу, кромок зварю­вальних деталей і присадного металу. Під час зварювання по зігнутих струмопідвідних мундштуках 8 за допомогою системи подавальних ро­ликів 9 безперервно надходить дріт у рідкий шлак. Автомат за допомо­гою коліс або спеціальних електромагнітів переміщається у вертикально­му напрямі разом з повзунами. Повзуни, охолоджуючись текучою водою, сприяють примусовому формуванню зварного шва 2, що утворюється з

ванни розплавленого мета­лу 5. Трубою, встановленою трохи вище мундштуків 8, у зону зварювання подається флюс.

Порівняно з автоматичним дуговим зварюванням елект­рошлакове має такі переваги: більшу продуктивність унас­лідок безперервності процесу зварювання, який виконують за один прохід при будь-якій товщині металу; зменшення витрат електродного металу, оскільки зварюють по зазору без обробки кромок; зменшен­ня витрат флюсу, електро­енергії, спрощення підготовки кромок.

Електрошлакове зварювання широко застосовують у важкому машино­будуванні при виготовленні зварно-литих і зварно-кованих конструкцій, у виробництві товстостінних котлів високого тиску, станин потужних пресів і верстатів, валів гідротурбін та ін.

Для електрошлакового зварювання використовують автомати спеціаль­ної конструкції, які притискуються до зварюваних деталей за допомогою механічних або магнітних притискачів. Як джерела струму застосовують зварювальні трансформатори з жорсткою зовнішньою характеристикою і великою силою струму.

 








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 1042;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.