Визначення показників оцінки земель, зайнятих багаторічними плодовими насадженнями.

 

Оцінка земель, зайнятих багаторічними насадженнями проводиться за показниками урожайності плодово-ягідних насаджень, вартості валової продукції, окупності затрат і диференціального доходу. При цьому розрізняють особливості земельнооціночного процесу у вузькоспеціалізованих і неспеціалізованих господарствах по вирощуванню багаторічних плодових насаджень. Особливості полягають у проведенні районування території, агровиробничого групування земель, зборі вихідної інформації і визначенні показників оцінки земель.

У зв’язку з невеликою кількістю спеціалізованих по багаторічних насадженнях господарств їх об’єднують у свій земельнооціночний район, який територіально може бути розміщений у декількох земельнооціночних районах, виділених для оцінки ріллі. При об’єднанні господарств враховується їх місцерозташування, подібність клімату, рельєфу, умов залягання ґрунтів, на яких розміщаються плодові насадження.

В гірських умовах, поряд із земельнооціночним районуванням, може передбачатися виділення екологічних одиниць, в залежності від висоти над рівнем моря, експозиції і крутизни схилів, агрокліматичних особливостей, характеру підстилаючих порід та ін. З системою цих екологічних одиниць переважно пов’язуються оціночні групи ґрунтів.

Для забезпечення достовірності вихідної інформації необхідно, щоб число визначень первинних врожаїв по роках на кожній оцінюваній агрогрупі ґрунтів не було меншим 25. У цих випадках для збільшення об’єму вихідної інформації оціночні райони об’єднуються до рівня природно-сільськогосподарських провінцій або зони, а агровиробничі групи ґрунтів – у більш масштабні оціночні одиниці, так звані укрупнені групи ґрунтів. На цій основі в спеціалізованих господарствах України виділено всього 54 такі укрупнені групи ґрунтів, в тому числі: в Поліссі – 7, Лісостепу – 16, Степу і Сухостеповій зоні від 2 до 20, Закарпатті – 1-2, Криму від 1 до 8.

Оцінці підлягають землі, на яких багаторічні насадження плодоносять. В господарствах, де багаторічні насадження молоді і не плодоносять або підлягають розкорчовці і реконструкції, оцінка земель проводиться по шкалі загальної оцінки ріллі.

Для збирання вихідної інформації по оцінці земель, зайнятих багаторічними насадженнями, в спеціалізованих господарствах передбачається спеціальний формуляр, а в неспеціалізованих господарствах вихідні дані про багаторічні насадження заносяться в загальний земельнооціночний формуляр. В неспеціалізованих господарствах оцінка земель, зайнятих багаторічними насадженнями, проводиться в цілому, як угіддя. В спеціалізованих господарствах оцінка земель проводиться окремо за видами, породами і сортами плодових насаджень. Окремо оцінюються землі, зайняті розою, лавандою, шалфеєм і окремо під ягідниками.

Збір вихідної інформації про багаторічні насадження включає: підготовку планово-картографічного матеріалу про їх розміщення, ґрунтовий покрив, рельєф, внутрішнє впорядкування території; встановлення на кожній обліковій ділянці і кварталі валових зборів і урожайності плодів та ягід; зведення первинних даних по групах ґрунтів і розрахунок середніх багаторічних показників урожайності плодів і ягід, а також відповідних їм затрат.

Визначення урожайності плодово-ягідних насаджень по оцінюваних агрогрупах ґрунтів проводиться аналогічними способами, як на ріллі. Найбільш розповсюдженими способами є: спосіб відбору типових господарств і з допомогою рішення рівнянь регресії.

Для визначення вартості валової продукції багаторічних насаджень по агрогрупах ґрунтів спочатку знаходиться коефіцієнт співвідношення (К) між середньою багаторічною фактичною вартістю валової продукції кожного виду насаджень (ВПбн) і вартістю валової продукції з ріллі (ВПр) по земельнооціночному району. У вигляді формули це співвідношення виражається:

К = ВПбн : ВПр [41]

Після цього визначається вартість валової продукції багаторічних насаджень по агрогрупах ґрунтів, як добуток вартості валової продукції на таких же агрогрупах орних земель на коефіцієнт співвідношення.

Для визначення показників оцінки земель по окупності затрат диференціальному доходу використовуються середні багаторічні затрати на виробництво плодово-ягідних культур по оціночному району, які вираховуються за формулою:

Зіj=Зі + (Уі - Уіj ) · HЗі, [42]

де Зіj – затрати по і-тому виду насадження на j-тій агрогрупі (укрупненій групі) ґрунтів, грн./га; Зі – затрати по і-тому виду насаджень по оціночному району, грн./га; Уі – урожайність і-того виду насадження по оціночному району, ц/га; Уіj – урожайність і-того виду насадження на j-тій агрогрупі укрупненій групі ґрунтів, ц/га; HЗі – нормативні затрати засобів на збирання 1 ц плодів чи ягід, грн.

Нормативні затрати засобів на збирання 1 ц плодів і ягід розраховуються на основі технологічних карт.

 

Зіj = ЗВj · K + · Уij ,

К = ,

Кга = ВП:(З+ЧД) = ВП:[З+0,15(Фосноб)] ,

ВВ = ,

Зос = ,

Зв = ВВ · ОН · Р

 

 








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.