Апарати з пиловидним каталізатором

Апарати з пиловидним каталізатором застосовуються з метою інтенсифікації процесів очищення. В цих апаратах використовується каталізатор у вигляді дрібних частинок, які за допомогою спеціальних сопел розпилюються у всьому об’ємі апарата. Цим досягається повніше використання реакційного об’єму апарата.

Схема реактора з пиловидним каталізатором наведена на рис. 6.16. Апарат складається з циліндричного корпуса 1, в нижній частині якого розташовані сопла 6 і бункери 4. Газ, який підлягає очищенню, поділяється на два потоки. Один потік надходить в ежектор (струменевий насос), який змішує з каталізатором і під напором подає суміш в реактор. Сюди ж через друге сопло подається другий потік газу, який сприяє повнішому і рівномірному перемішуванню газу з каталізатором. Частинки каталізатора, знаходячись в завислому стані, зі всіх сторін інтенсивно обтікаються газовим потоком, завдяки чому каталітичний процес інтенсифікується. Реакція протікає в той час, коли частинки каталізатора знаходяться в польоті. Осілі частинки каталізатора збираються в нижній частині апарата і знову надходять в ежектор для повторного використання або на регенерацію. Більшість частинок каталізатора виноситься з газовим потоком. Вловлювання частинок каталізатора здійснюється в циклоні 3, після чого вони знов змішуються з газом і повертаються в реактор.

 

 

 


 

Рисунок 6.16 – Каталітичний реактор з пиловидним каталізатором:

1 – циліндричний корпус, в нижній частині якого розміщені сопла 6

та бункер 4; 2 – каталізатор; 3 – циклон; 5 – ежекторний пристрій;

– свіжий каталізатор; – відпрацьований каталізатор








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 806;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.