Методи проектування

У багатьох проектах розробки ПЗ процес проектування виконується за допомогою спеціально підібраних методів. Відштовхуючись від множини вимог, зазвичай записаних природною мовою, спочатку виконується неформальне проектування. Коментарі до програмного коду і проміжні специфікації можуть змінюватися в процесі реалізації системи. Після завершення стадії реалізації (тобто програмування і налагодження системи) в проектну документацію також вносяться зміни, покликані усунути помилки і неповноту опису системи в первісної специфікації.

Найбільш розробленим підходом до проектування ПЗ володіють так звані структурні методи, які пропонують безліч формалізованих нотацій і нормативних настанов для проектування програмних продуктів. Як приклад цих методів можна назвати структурне проектування, розробку систем Джексона, а також різноманітні методи, засновані на об'єктно-орієнтованому підході.

Застосування структурних методів зазвичай призводить до створення графічних моделей системи і великому обсягу проектної документації. CASE-засоби призначені для підтримки саме таких методів. Структурні методи успішно застосовувалися в багатьох програмних проектах. Вони значно знижують вартість розробки, оскільки використовують стандартні нотації для отримання стандартної проектної документації. Про жоден з цих методів не можна сказати, що він краще або гірше інших. Успішне або неуспішне застосування того чи іншого методу часто залежить від типу ПЗ що розробляється.

Кожений структурний метод включає такі компоненти, як модель процесу проектування, стандартизовані нотації для представлення структури системи, формати звітів, правила та нормативні вказівки по проектуванню. Хоча розроблено велику кількість таких методів, вони мають щось спільне. Структурні методи підтримують всі або принаймні деякі з перерахованих нижче моделей систем.

1. Модель потоків даних, де система моделюється у вигляді потоку даних, що проходять в цій системі.

2. Модель "сутність-зв'язок", яка застосовується для опису сутностей (об'єктів програмної системи) і зв'язків між ними. Ця модель часто використовується при проектуванні структур баз даних.

3. Структурна модель, призначена для документування системних компонентів і їх взаємозв'язків.

4. Об'єктно-орієнтовані методи, за допомогою яких отримують ієрархічну модель системи, моделі статичних і динамічних відносин між об'єктами і модель взаємодії об'єктів під час роботи системи.

Деякі структурні методи доповнюються іншими системними моделями, такими як діаграми переходів (з одного стану в інший) або сценарії життя сутностей, які показують послідовність перетворень для кожної сутності. Багато методів передбачають наявність централізованих сховищ (репозиторіїв) для системної інформації або словників використовуваних даних.

На практиці методи становлять нормативні керівництва неформально, так що різні проектувальники можуть реалізувати різні шляхи проектування. Фактично ці "методи" є набором стандартних нотацій і просто відображають успішну практику проектування. Слідуючи цим методам і їх нормативним посібникам, можна прийти до раціонального і розумного процесу проектування. Разом з тим творчість проектувальників має проявитися в способі декомпозиції системи, адекватно відображає системні вимоги. З іншого боку, проведені дослідження праці проектувальників показали, що найчастіше вони просто сліпо слідують цим методам [20]. Та й самі методи вони вибирають залежно від приватних обставин, а не відповідно до їх переваг чи недоліками.

 








Дата добавления: 2016-01-30; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.