АВТОМАТИЧНІ ПОТЕНЦІОМЕТРИ СЕРІЙ КС

Компенсаційний метод грунтується на зрівноважені (компенсації) вимірюваної ТЕРС термопари рівною по величині, але оберненою по знаку відомою різницею потенціалів, яка утворюється за допомогою допоміжного джерела струму .

Підвищення точності досягається за рахунок вимірювання максимального значення ТЕРС в режимі холостого ходу, коли струм в ланцюгу, утвореному термопарою, схемою компенсації та вимірювальним приладом (гальванометром) відсутній.

Найпростіша схема компенсації (рис. 4.14) складається із реохорда, що під’єднаний до зразкового джерела струму Е, термопари R , що вмикається так, щоб її ТЕРС була направлена на зустріч падінню напруги на відповідній частині реохорду від зразкового джерела Е та вимірювального приладу НП. При цьому завжди можливо знайти таке положення повзунка, при якому буде рівність Е(tх,to)=UAL, а струм через вторинний прилад (НП) буде відсутній.

Рис. 4.14. Компенсаційна схема Рис. 4.15. Автоматичний потенціометр

вимірювання ТЕРС термопари

Найбільш розповсюджені автоматичні потенціометри з компенсаційною мостовою схемою (рис. 4.15), яка використовується одночасно, як для компенсації зміни температури вільних кінців, так для безпосереднього зрівноваження термоелектрорушійної сили термопари напругою вимірювальної діагоналі мосту через показник рівноваги (нуль-прилад) - електроний підсилювач ЕП. Причому зрівноважування відбувається переміщенням повзунця каліброваного опору автоматично за допомогою безперервно діючого слідкуючого пристрою, який використовується, як показник рівноваги.

На шкалі кожного типу потенціометра вказується: 1) клас точності, що залежить від типу потенціометра [в межах 0,5( в основному); 1,0 та 1,5, а для типу КСП4 - клас 0.25] та 2) - тип термопари, в комплекті з якою він атестований.

Найбільш поширені в промисловості типи потенціометрів:

1. Показувальні мініатюрні з плоскою нерухомою шкалою типу

КПП1 і обертальною шкалою типу КВП1 з вмонтованим (або ні) кнопковим перемикачем на 6 і 12 точок вимірювання температури.

2. Показувальні та самописні мініатюрні КСП13.

3. Малогабаритні типу КСП2, одноточкові на 3,6 і 12 точок.

4. Повногабаритні типу КСП4(Н. 1,3,6 і 12 точок).

5. Малогабаритні із записом на дисковій діаграмі КСП3 ( можуть мати електричні або пневматичні передавальні перетворювачі).

6. Прилади показуючі та реєструючі Диск-250 (Диск-250Н).

Всі перечислені типи можуть мати додатково вмонтовані пристрої сигналізації та регулювання, з виходом як на пневматичні, так і електричні пристрої.

Конструктивно термопари виконують в захисній арматурі, яка захищає їх від впливу гарячих, хімічноагресивних газів, які можуть вивести із ладу термоелектроди, тому арматура виконується газонепроникною, механічно стійкою та жаростійкою і в той час - теплопровідною.

При вимірюваннях температури до 600°С захисну арматуру виконують із стальних безшовних труб, до 1100°С – із нержавіючої сталі; при більш високих температур захищають кварцевими і фарфоровими трубами. Робочі кінці термопар з`єднують спайкою, або зварною. На всьому протязі, крім кінця, термоелектроди ізолюють один від одного (до 300°С- азбестом, до 1100°С - кварцевими трубами чи бусами, вище – тількі фарфорові труби, буси).








Дата добавления: 2016-01-18; просмотров: 1286;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.