За характером зміни вимірюваної величини в часі вимірювання розділяють на статичні та динамічні.

Статичні вимірювання – це вимірювання, при яких протягом певного проміжку часу вимірювана величина майже не змінюється, або ж її величина змінюється поступово відповідно до процесу виробництва. Такі вимірювання характеризують стаціонарність в об'єкті, застосовуються в пасивних експериментах для встановлення взаємозв’язку між фізичними величинами одного i того самого об’єкта дослiдження. Їх також використовують при зніманні статичної характеристики перетворення засобу вимірювань. Вони забезпечують задовiль­ний рiвень точностi за певний промiжок часу (н., годину, змiну).

Динамічні вимірювання - показують зміну вимірюваної величини в часі при різних збуреннях, що впливають на об'єкт або ж на засіб вимірювання. Вони дають змогу вивчити динамічні властивості об'єкта, його інерційність, а також динамічні властивості самого засобу вимірювання та його складових частин.

Для визначення динамічної характеристики ЗВ на його вхід подають стрибкоподібний сигнал Хвідомої величини. Як видно із графіку (рис.1.1) перехідного процесу, показання приладу в часі Хд=f( ) досягають сталого значення Х=1,0 лише через певний час i наближаються до нього поступово по експоненціального закону. Різниця між показаннями приладу Хд i дійсним значенням Х вимірюваної вели­чини називається динамічною похибкою:

д = Х - Хд. (1.3)

Спочатку, не дивлячись на стрибкоподібну зміну вимірюваної величини Х на вході приладу, сигнал на його виході Хд=f( ) почне змінюватись через певний проміжок часу, який називається - час початку реа­гування .

Далі, сигнал Хддосягне величини 95% свого максимального значення Хчерез проміжок часу перехідного процесу Т.

Постійна часу - час, на протязі якого значення вимірюваної величини досягає 0,632 вiд сталого її значення.

Час установлення повного значення вимірюваної величини Тп - час, протягом

якого зна­чення вимірюваної величини досягне свого сталого значення від початку зміни вхідної величини на вході приладу, а динамічна похибка не досягне нуля.








Дата добавления: 2016-01-18; просмотров: 1208;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.