Головна мета боротьби

Мета війни: звільнити Україну з-під влади Речі Посполитої, сформувати власну україн­ську державу.    

 

 


Причини війни

Соціально-економічні причини
v Посилення кріпосного гніту: через товарне виробництво хліба у Польщі в окремих регіонів панщина зросла до 5-6 днів на тиждень, збільшені податки. Погіршення становища міщан через свавілля польської адміністрації; самі поляки визнавали: «В Україні править беззаконня». v «Ординація війська Запорізького» (1638) обмежила права реєстровців, нереєстрові козаки перетворювалися на селян.
Політичні причини
v Відсутність власної державності. v Нерівність у правовому і політичному становищі української православної шляхти. v Прагнення козацької верхівки здобути владу.
Національно-релігійні причини
v Утиски православ'я, братств та братських шкіл, заборона православним обіймати адміністративні посади навіть у місцевих владних органах. v Поширення унії. v Політика спольщення населення.
Зовнішньополітичні причини
v Сусіди Польщі — Московська держава, Швеція та Туреччина — зацікавлені в пос­лабленні Речі Посполитої. Так, Москва підтримувала всі антипольські козацькі пов­стання кінця XVI — початку XVII ст. v Сваволя шляхти підривала міцність держави, влада короля ослаблена. Європейські країни, послаблені Тридцятирічною війною (1618-1648), були зайняті своїми проблемами і не втручалися в східноєвропейські процеси.

Характер війни: антифеодальний національно-визвольний під релігійними лозунгами.    

 

 

У січні 1648 р. Богдан Хмельницький з прибічниками здобули Запорозьку Січ на мисі Микитин Ріг, де розташовувалися коронні війська.
На початку лютого 1648 р. козацька рада обрала Хмельницького гетьманом.
Хмельницький уклав воєнно-політичний союз з Кримським ханством та відправив посольство до турецького султана Ібрагіма. В обмін на військову здобич та заручників татарська кіннота виступила на боці запорожців, припинялися татарські набіги на південь України.
Розіслані універсали до українського народу із закликом піднятися на боротьбу про­ти свавілля магнатів і шляхти та вступати до козацького війська.
Налагоджено виробництво пороху та закупівлю зброї.
Укладено домовленість про перехід реєстровці на бік повсталих з початком воєнних дій.
Одночасно організоване звернення до коронного гетьмана М. Потоцького з вимога­ми скасувати «Ординацію» 1638 р., вивести з України коронне військо і дозволити морські походи; Хмельницький дістав відмову.

Хмельницький був першим українським політиком, який зумів не лише очо­лити боротьбу за національну незалежність, а й об'єднати для досягнення цієї мети всі стани українського суспільства. В умовах одночасного розгортання се­лянської війни йому вдалося пом'якшити гостроту соціальних суперечностей і запобігти їх переростанню в громадянську війну. Дбаючи про інтереси козацтва.

Воєнні дії 1648р.  

 

 


Для боротьби з козаками відправлене польське військо під командуванням коронно­го гетьмана М. Потоцького й польного гетьмана М. Калиновського.

До карального загону включили і реєстрових козаків; реєстровці обрали гетьманом Ф. Джалалія та перейшли на бік повсталих.

Квітень - травень 1648р.

29 квітня - 16 травня 1648 р битва в урочищіЖовті Води. Уцілілих поляків узято в татарський полон, загинув командувач польського загоном С. Потоцький.

25—26 травня 1648 р. битва підКорсунем; у татарський полон потрапили поль­ські командувачі М. Потоцький і М. Калиновський.

Результати битв

Після перемоги під Жовтими Водами і Корсунем Хмельницький посилає в різні кінці України впливових козацьких ватажків зі своїми універсалами до населення із закликами до боротьби. Унаслідок цього розпочинається масове покозачення і селян і міщан, створюються великі повстанські загони. На початок серпня Лівобе­режжя, а на середину вересня 1648 р. Правобережжя, Поділля й частина Волині були охоплені повстанським рухом. Національно-визвольна боротьба в Україні в цей час фактично набула рис характерних для селянських війн. Селяни, не зважа­ючи на національну приналежність і віросповідання, розправлялися і пана урядниками й орендарями. Вони захоплювали панські маєтки, звільнялися різних форм експлуатації і формували нову модель соціально-економічних відносин, в основі якої була дрібна власність на землю.

Українські війська та бунтівні селяни знищували католицьке духовенство, шляхту, євреїв-орендарів, а поляки відповідали розправами над українським населенням. До кінця серпня 1648 р. козаки звільнили від польського панування Лівобережжя, Брацлавське, Київське, частину Подільського та Волинського воєводств.  


Вересень — листопад 1648 р. 23 вересня 1648 р. битва підПилявцями. Польську піхоту було майже повністю знищено, а кіннота діяла неузгоджено. Коронні війська тікали, налякані чутками про наближення татарської армії, слідом за командувачами — А. Конєцпольським, В. Заславським, М. Остророгом, — кинувши обоз. Козакам дісталися 90 гармат, за­паси пороху та зброї, коні та інше майно на суму близько 10 млн злотих. Після гане­бної втечі поляків іронічно називали «пилявчиками».

27 вересня —16 жовтня 1648р. — облога Львова війська М. Кривоноса взяли Ви­сокий замок.

Облога міста була нетривалою. Коли козаки захопили Висок Замок, доля міста була фактично вирішена, але гетьман не схотів руйнувати старовинне місто і, взявши викуп зняв облогу й рушив Замостя. Облогу знято після сплати львів'янами викупу — понад 1 млн злотих.

Розпочалася облога Замостя, яке було стратегічно важливим містом на шляху до Варшави. Річ Посполита опинилась на межі воєнної катастрофи. Але й українське військо було втомлене, потребувало теплого одягу і припасів. Через це, дізнавшись про вибори нового польського короля Я Казимира, Б. Хмельницький дав згоду на перемир'я й повернув козацьку армію назад в Україну.

28 жовтня 14 листопада 1648р. — облога Замостя, що закінчилася перемир'ям з Польщею.

Результати битв

Підписано польсько-українське Переяславське перемир'я:

• до весни припиняються воєнні дії;
• визначено кордон розмежування між сторонами;
• козакам повертаються їхні вільності;
• учасники повстання амністовані.

23 грудня 1648р. Хмельницький з тріумфом повернувся до Києва.

Церемонія зустрічі Хмельницького в Києві передбачала проїзд гетьмана через Золоті ворота — дорогою князів,— дзвони церков і гарматні постріли на замку, урочисті декламування студентів Києво-Могидянської колегії, які назвали Хмельницького «Мойсеєм, спасителем, освободителем і виз-волителем з лядської неволі». Кілька днів по тому єрусалимський патріарху
Софійському соборі відпустив гетьманові всі сьогочасні та майбутні гріхи,
що є, між іншим, елементом коронаційної процедури

Визначення Б. Хмельницьким мети війни  

 


v Погляди Хмельницького змінювалися протягом першого року війни.
v Восени 1648 р. він прагнув порозуміння з польською владою, ставлячи традиційні козацькі вимоги збільшення реєстру, відновлення козацького самоврядування, на­дання права морських походів тощо.
v Під впливом православних ієрархів, зокрема єрусалимського патріарха Паїсія та ки­ївського митрополита С. Косіва, які влаштували урочисту зустріч Хмельницького, ге­тьман на початку 1649 р. заявляє про намір, «відірвати від ляхів усю Русь і Україну».
Напрями діяльності Б. Хмельницького взимку 1648-1649рр.
v Формується Київський полк.
v Встановлюються дипломатичні відносини з Туреччиною, Угорщиною, Молдовою, Московським царством.
v Ведуться переговори з польським урядом: українська сторона вимагає ліквідувати в Україні греко-католицьку церкву, повернути запорізькому війську всі привілеї та ві­льності, визнати гетьмана васалом польського короля.
v Проводиться мобілізація до війська.

 








Дата добавления: 2015-12-10; просмотров: 997;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.