Вчення про інфекцію

План лекції

1 Визначення поняття «інфекція», «інфекційний процес»,

«інфекційна хвороба»

2 Характеристика мікроорганізмів — збудників інфекційних хвороб.

3 Динаміка інфекційного процесу, його види і форми

4 Ланки інфекційного процесу

5 Форми інфекційного процесу

6 Внутрішньолікарняна інфекція

7 Експериментальний метод діагностики

Актуальність теми

Питома вага інфекційних хвороб складає майже 90% від усіх захворювань людини. Виникнення інфекції залежить від властивостей мікроорганізму, стану макроорганізму та умов навколишнього середовища. Останнім часом набули широкого поширення внутрішньолікарняні інфекції, що пов’язано зі зниженням опірності макроорганізму, погіршенням екологічного стану довкілля та частим застосуванням у медичній практиці інвазивних методів діагностики та лікування.

Викладена тема є базовою для подальшого вивчення середніми медичними працівниками таких наук як інфекційні хвороби, внутрішні, хірургічні хвороби та інші клінічні дисципліни. Зміст лекції роз’яснює студентам такі основні поняття, як «інфекція», «інфекційний процес», «інфекційна хвороба», «носійство», ланки та періоди інфекційного процесу, що також допоможе медичним сестрам, фельдшерам, акушеркам виконувати адекватні профілактичні заходи серед пацієнтів.

 

 

І Визначення поняття «інфекція», «інфекційний процес»,

«інфекційна хвороба»

Існує декілька форм взаємовідносин між організмом людини та мікробами:

- мутуалізм – взаємовигідні відносини двох організмів;

- коменсалізм – відносини, що не приносять шкоди одне одному;

- паразитизм – відносини, коли один організм живиться за рахунок інших та спричиняє їм шкоду.

Мікроби – паразити складають велику групу збудників інфекційних захворювань людини та тварини. Живий організм став для мікробів середовищем існування. Мікроб-паразит у процесі еволюції пристосувався до існування в одному або обмеженій кількості видів вищих організмів. Мікроорганізми, що викликають захворювання людини та тварин мають назву патогенних, а здатність викликати захворювання – патогенність.

Інфекція –сукупність явищ, які виникають та розвиваються у макроорганізмі при потраплянні та розмноженні у ньому хвороботворного мікроорганізму.

Термін « інфекційний процес» характеризує усі ті процеси та усю сукупність фізіологічних захисних та патологічних реакцій, які виникають у макроорганізмі у відповідь на дію патогенних мікробів.

Він розвивається послідовно та включає складний комплекс біохімічних, цито-хімічних, морфологічних змін, що виникають в організмі.

Інфекційне захворювання – клінічний прояв інфекційного процесу, який супрово-джується рядом характерних ознак або симптомів.








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1413;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.