Мінімізація соціальних впливів на вираз установки.

Наші установки піддаються зовнішнім впливам. При таємному голосуванні більшість депутатів проголосували за прийняття закону про підвищення власної заробітної плати, а поім через декілька хвилин при поіменному голосуванні рішуче відхилили його: страх критики не дозволив більшості депутатів проголосувати так, як цього потребувало іститинне відношення до даного законопроекту. Інколи ми говоримо те, що на нашу думку, оточуючі хочуть від нас почути.

Науковці, не маючи«прямого доступу» до з’ясування дійсних установок людини, вимушені були задовольнятися аналізом висловлених установок. Таким «обхідним шляхом» став метод неістинного джерела інформації, розроблений Едвардом Джоунсом і Джоном Сігалом. Він призначався для того, щоб обманним шляхом «витягати» з людей їх дійсні установки. У дослідженні брали участь студенти, до рук яких прикріплювали електроди, що вимірювали м’язові скорочення. Останні буцімто допомагали фіксувати установки досліджуваних. Студентам продемонстрували це «диво техніки». Переконавши досліджуваних у можливостях приладу, експериментатор його заховав. Далі він попросив студентів відповісти на запитання опитувальника щодо їх ставлення до афроамериканців. У порівнянні з своїми товаришами, що відповідали на стандартні опитувальники, студенти – учасники експерименту продемонстрували більш негативні установки до афроамериканців.

Принцип сукупності. Вплив установки на поведінку стає більш очевидним, якщо ми беремо до уваги не окремі вчинки людини, а її сукупну, чи звичайну поведінку.

2. Посилення установок, релевантних поведінці. Подальше вивчення цієї проблеми – всього було виконано більше 500 досліджень – підтверджує висновок про те, що конкретні, релевантні установки дійсно прогнозують поведінку. Позитивне ставлення людини до концепції «здорового способу життя» зовсім не прогнозує конкретні дії людини стосовно фізкультури й дієти. Наприклад, негативне відношення до куріння (а не взагалі до проблеми здорового способу життя) прогнозує їх невикористання. Відношення людини до переробки відходів та отримання з них корисних речей (а не взагалі до проблеми охорони навколишнього середовища) прогнозує її участь у відповідних програмах. Замість того щоб переконувати людей позбавлятися шкідливих звичок взагалі, корисно спробувати змінити їх ставлення до конкретних дій.

3. Доведення установок до свідомості.Наші установки керують нашою поведінкою, якщо ми замислюємося над ними. Люди з розвиненою самосвідомістю звичайно не втрачають зв’язків зі своїми установками. Спонукати людей концентрувати увагу на внутрішніх переконаннях є можливим за допомогою навчання усвідомлювати свої дії. Зеркала приводять поведінку до відповідності з вираженими установками. Чи вважаєте Ви, що обман – аморальним. Коли продзвенить дзвінок робота повинна бути завершена. Більша частина залишених без нагляду досліджуваних (71%) обманули експериментатора: вони продовжували працювати і після дзвінка. Серед студентів які працювали передьдзеркалом, слухаючи свій голос записаний на плівці, кількість обманщиків не перевищило 7%.

4. Досвід як джерело сили установок.Сила установок залежить від того, як люди їх набувають. Якщо установки є результатом досвіду, вірогідність того, що вони збережуться надовго та скеровуватимуть поведінку, значно зростає. В порівнянні з установками, що пасивно сформувалися, установки, загартовані досвідом, більш осмислені, стабільніші, більш емоційні. Експеримент про гуртожиток (с. 167)








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 724;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.