Соціальна установка (атитюд) (англ. attitude — ставлення, установка) - це стан психологічної готовності людини до дії, що визначається її попереднім досвідом.

Поняття соціальної установки, її структура та функції.

Поняття, яке певною мірою пояснює вибір мотиву, є поняття соціальної установки. Воно широко використовується в життєвій практиці при складанні прогнозів поведінки особистості: «Н., очевидно, не піде на цей концерт, оскільки у нього упередження проти естрадної музики»; «Навряд чи мені сподобається К.: я взагалі не люблю математиків» і т. д. На цьому життєвому рівні поняття соціальної установки вживається в значенні, близькому до поняття «ставлення». Проте в психології термін «установка» має своє власне значення, свою власну традицію дослідження, і необхідно співвіднести поняття «соціальна установка» з цією традицією.

В 60-х рр.. набуло великої популярності дослідження соц.. установки.

Засновником вітчизняної теорії установки є Д.М.Узнадзе.

Згідно Д.М. Узнадзе, установка − неусвідомлювана готовність організму діяти певним чином в реалізації простих фізіологічних потреб. Знаючи соціальні установки людини, можна прогнозувати її дії.

Установка - готовність до певної активності, яка обумовлена двома факторами: потребами та відповідною об’єктивною ситуацією.

Традиційно установку розглядають як готовність до певної активності. Ця готовність визначається взаємодією конкретної потреби із ситуацією, її задоволенням.

Проте таке розуміння установки не може бути застосованим у соц. ситуації, оскільки не враховує ні попереднього соціального досвіду особистості, ні її індивідуальних особливостей. Установка у теорії Д.М. Узнадзе більше стосується реалізації (простих фізіологічних потреб, саме тому є предметом вивчення загальної, а не соціальної психології.

Незалежно від вчення Д.М. Узнадзе в Америці (зарубіжній соц. пс) зявляється поняття соціальна установка − атитюд.

Відтак соц. психологами був введений інший термін, для позначення установки в соц. середовищі – соціальна установка або «атитюд».

 

Соціальна установка (атитюд) (англ. attitude — ставлення, установка) - це стан психологічної готовності людини до дії, що визначається її попереднім досвідом.

Ознаки соц. установки за Олпортом:

1) особливий стан НС і свідомості;

2) виражаючий готовність

3) організований

4) на основі попереднього досвіду

5) впливаючий на поведінку.

Структуру атитюда (за М. Смітом) утворюють когнітивний (пізнавальний), афективний (емоційний) та поведінковий компоненти.

Когнітивний компонент містить у собі судження оцінного характеру, думки про об'єкти. На основі цих думок об'єктам приписуються якості корисності-шкідливості, бажаності-небажаності, прийнятності-неприйнятності.

Афективний компонент містить у собі почуття щодо соціального об'єкта: задоволення – невдоволення; симпатія – антипатія; любов – ненависть тощо. Деякі автори вважають емоційний компонент серцевиною атитюду й зв'язують із ним мотивуючу функцію соціальної установки.

Конативний компонент містить у собі тенденції готовності до поведінки щодо соціальних об'єктів й означає готовність до дії, яка не обов’язково співпадає з реальною поведінкою.

В реальному житті дуже важко відокремити когнітивний та конативний компоненти від афективного.

Функції соц. устан.:

Адаптаційна

2. Когнітивна (знання)

Вираження

Его-захисна

 

Звичайна (первинна) установка, позбавлена соціальності, усвідомленості й відображує насамперед психофізіологічну готовність індивіда до певних дій.

Однак, установка й соціальна установка дуже часто тісно пов’язані компонентами однієї ситуації й однієї дії. Найпростіший випадок: спортсмен на старті забігу в змаганнях. Його соціальна установка – домогтися якогось результату, його звичайна установка – психофізіологічна готовність організму до зусиль. Неважко побачити, наскільки тісно взаємозалежні тут соціальна установка й проста установка.








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 4646;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.