ІІ. ГОСПОДАРСЬКІ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ

Господарські процесуальні правовідносини мають певну структуру: 1) суб’єкти:сторони: позивач та відповідач, господарський суд, експерти, треті особи тощо; 2) Об’єкт:спори з приводу майнових прав, спори з приводу власності, спори з приводу немайнових прав та інтересів; 3) Зміст:юридичний обов’язок, суб’єктивне право, юридичний факт.

Підставою виникнення господарських процесуальних правовідносин є юридичні факти. Як юридичні факти виступають, як правило, процесуальні дії, вчинені в терміни, установлені законом або призначені господарським судом.

Суб'єктами господарських процесуальних відносин виступає господарський суд, з одного боку, сторони й інші учасники процесу — з іншої. Тому всіх суб'єктів господарського процесуального правовідносини в залежності від того, на якій стороні правовідносини вони виступають, можна розділити на двох груп: 1) суди; 2) учасники процесу.

Господарський суд — обов'язковий суб'єкт процесуальних правовідносин, орган влади, наділений повноваженнями по здійсненню правосуддя шляхом вирішення конкретних економічних спорів.

Між суб’єктами господарювання, що вступають в суперечку існують матеріальні правовідносини. Саме в зв'язку з порушенням матеріальних прав у сторін виникає суперечка і необхідність дозволу його в суді. Процесуальні правовідносини складаються в процесі розгляду справи із судом (суддею) і учасниками спору. Між самими ж учасниками суперечки процесуальні відносини не виникають.

Об'єктом господарських процесуальних відносин виступають економічні суперечки господарюючих суб’єктів віднесені до підвідомчості господарських судів.

Таким чином, господарські процесуальні правовідносини як самостійний вид суспільних правовідносин мають ряд специфічних особливостей:

вони виникають тільки в зв'язку з розглядом і вирішенням економічних спорів, а тому можуть існувати тільки в процесуально-правовій формі і не існують у формі фактичних відносин, поза господарським процесом;

суб'єктами господарських процесуальних відносин є тільки юридичні особи і громадяни-підприємці. Одним з обов'язкових суб'єктів цих відносин завжди є господарський суд, що вирішує суперечки;

підставою до порушення справи в господарському суді і виникненню господарських процесуальних правовідносин є можливе правопорушення або заперечення одною організацією, громадянином-підприємцем прав або охоронюваних законом інтересів іншого суб'єкта господарювання;

правильний і оперативне вирішення господарських спорів здійснюється з метою забезпечення законності в господарських відносинах;

суб'єкти господарського процесу у своїй діяльності по вирішенню спору зв'язані нормами господарського процесуального права, що створюють формалізований порядок їхніх відносин і дій при вирішенні спорів.

 

ВИСНОВКИ З ДРУГОГО ПИТАННЯ:

Господарські процесуальні правовідносини — урегульовані нормами господарського процесуального права відносини, що виникають між господарським судом і іншими учасниками процесу при розгляді і вирішенні господарських спорів, а також у процесі перевірки законності й обґрунтованості прийнятих рішень та їх наступному виконанні.









Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3738;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.