Нормування роботи апарату бухгалтерії та порядок визначення його чисельності

 

Для визначення оптимальної чисельності апарату бухгалтерії необхідно застосовувати науково обґрунтовані норми облікової роботи. Об'єктами нормування праці апарату бухгалтерії є його функції, комплекси облікових робіт або окремі їх види.

Порядок нормування роботи бухгалтерівта розрахунку нор­мативної чисельності апарату бухгалтерії регламентується Міжгалузевими нормативами чисельності працівників бухгалтерського обліку. Ними встановлені:

1) норми часу на виконання кожного виду облікових робіт у розрізі об'єктів обліку;

2) нормативи чисельності працівників бухгалтерії. Кожна норма має власне призначення. Норматив чисельнос­ті працівників апарату бухгалтерії застосовують для розрахунку його загальної нормативної чисельності у цілому по підприєм­ству, а норми часу на виконання кожного виду облікових робіт у розрізі об'єктів обліку - для розрахунку нормативного часу (нор­мативної трудомісткості облікових робіт) і нормативної чисельності бухгалтерів, необхідних для обліку кожного об'єкта госпо­дарювання (основних засобів і нематеріальних активів, запасів, розрахунків з оплати праці, тощо). За допомогою цих нормативів можна визначити оптимальну чисельність та структуру апарату бухгалтерії, тому можуть бути підставою для прийняття опти­мальних кадрових рішень щодо чисельності та структури апара­ту бухгалтерії.

Норма часу- це витрати робочого часу, установлені для вико­нання одиниці роботи бухгалтером відповідної кваліфікації у певних організаційно-технічних умовах. їх визначають у людино-годинах, людино-днях. Наприклад, для нарахування заробітної плати одному працівнику установлено час, що дорівнює 0, 15 години, це норма часу, встановлена для виконання цієї облікової роботи. Норми часу встановлені для виконання робіт одним виконавцем, і їх наведено у годинах та оформлено як нормативні карти. Норми часу розроблено для усіх видів облікових робіт, передбаче­них Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та іншими нормативними документами..

Норми часу коригуються на поправочні коефіцієнти я), вста­новлені із урахуванням якості документів (табл. 2.1).

Таблиця 2.1








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1098;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.