Штифтові з'єднання

Штифти призначаються для точного взаємного фіксування деталей (кри­шки відносно корпуса редуктора, рис. 6.6, а) і для передачі невеликих наван­тажень (кріплення зубчастого колеса на валі, рис. 6.6, б). По конструкції шти­фти бувають конічні (рис. 6.7, а) і циліндричні (рис. 6.7, б), гладкі і просічні (рис. 6.7, в), тобто з насіченими або видавленими канавками.

Рис. 6.6. Види штифтових з‘єднань

Рис. 6.7. Види штифтів

Циліндричні гладкі штифти ставляться в отвір із натягом і утри­муються від випадання тертям або за допомогою спеціальних пристроїв. Недо­лік циліндричних штифтів – ослаблення посадки при повторних розбираннях і зборках.

Конічні штифти виконуються з конусністю 1:50, що забезпечує надій­ність самогальмування і центрування деталей. Конічні штифти можуть бути поставлені в той саме отвір кілька разів.

Просічні штифти застосовуються тільки для скріплення деталей ма­шин. У порівнянні з гладкими вони не вимагають розгортки отворів і більш на­дійні від випадання. Ці штифти допускають багатократну зборку і розбирання з'єднань.

Штифти виготовляють із сталі Ст 4, Ст 5, Сталь 35, Сталь 40, Сталь 45. Просічні штифти рекомендується виготовляти із пружинної сталі (Сталь 65Г). Діаметр установочних штифтів приймають конструктивно; діаметр кріпильного штифта визначають із розрахунку штифта на зріз. При дії на штифт сили F, перпендикулярної до його осі, умова міцності на зріз при z площинах зрізу:

,
звідки діаметр штифта

, (6.12)

де – допустиме напруження на зріз матеріалу штифта.

7. ШПОНКОВІ, ШЛІЦЬОВІ (ЗУБЧАСТІ)








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1416;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.