Комплексні.

Первинною є експертиза, під час проведення якої об'єкт досліджується вперше. Проведення первинної експертизи передбачає виконання всіх потрібних заходів для підготовки та прийняття рішень щодо об'єкта експертизи. Первинна експертиза є основним видом експертизи.

Повторнаекспертиза призначається у випадку необґрунтованості висновку експерта чи сумнівів у його правильності, коли має факт протиріч між висновками декількох експертів, висновок експерта суперечить матеріалам справи, недостатня ясність або неповнота висновку експерта. Повторна експертиза проводиться за тими ж фактичними даними для вирішення питань, по яких уже був раніше наданий висновок експерта. Отже, повторна експертиза не обов'язково друга за рахунком, вона може бути і третьою і четвертою і т.д. Якщо в постанові (ухвалі) поряд з первісними питаннями ставляться нові питання, то в такому випадку варто розглядати можливість оцінки її одночасно як повторну і нову або додаткову експертизу.

У постанові про призначення повторної чи додаткової експертизи, крім загальних основ призначення експертизи, повинні бути зазначені мотиви і підстави щодо проведення повторної чи додаткової експертизи.

Зміна вихідних даних і формулювання аналогічних за формою, але нових, власне кажучи, питань щодо колишніх фактів, є підставою для призначення не повторної, а нової або додаткової експертизи. Повторна експертиза призначається іншому експерту чи іншим експертам.

Додаткова експертиза призначається при недостатній чіткості і повноті висновку. Висновок неповний не тільки у випадку, коли експерт не вирішив деяких питань або не застосував ефективних методів і засобів, але і тоді, коли не були надані для виконання експертизи якісь нові вихідні дані. Додаткові експертизи призначаються, коли експерт, з якихось причин не відповів на всі поставлені запитання. Додаткові експертизи призначаються у випадку, коли в слідчого чи суду виникають додаткові запитання, що стосуються раніше досліджених матеріалів, або потрібно роз'яснити методику і техніку дослідження.

На відміну від повторної, додаткова експертиза призначається не для перевірки обґрунтованості висновку експерта, а для доповнення дослідження з окремих питань, роз'яснення методики виконання експертизи або одержання відповідей на знову поставлені питання за матеріалами, що були об'єктом дослідження основної експертизи. Додаткова експертиза може бути доручена експерту, що проводив основне дослідження, чи іншому експерту, що залежить від органу, що призначив експертизу. В установах судової експертизи додаткову експертизу прийнято доручати експерту, що раніше давав висновок, тому що при цьому скорочується час на ознайомлення з матеріалами справи і вибору методики, полегшується оцінка результатів дослідження.

У випадку постановки експерту нових питань і надання не досліджених раніше вихідних даних необхідно призначати не додаткову, а самостійну нову експертизу. Протокол допиту експерта в суді не може вважатися самостійним доказом у справі, оскільки протокол допиту не є висновком експерта, що виконується «... від свого імені і несе за нього особисту відповідальність» (ст. 75 КПК).

Залежно від складності питання або дуже великого обсягу роботи слідчий, суд, суддя можуть призначити, а керівник експертної установи доручити проведення експертизи двом і більше експертам. Така експертиза називається комісійною. Судово- психіатрична експертиза завжди проводиться комісією експертів у складі не менше трьох осіб, враховуючи величезну складність предмета дослідження і виняткову важливість для правосуддя висновку про осудність.

Слід розрізняти комісійну експертизу однопредметну, яку проводять фахівці однієї галузі знань, і багатопредметну, яку здійснюють експерти різних спеціальностей і яка одержала назву комплексної. (Наприклад, криміналіст і судовий медик). Під час проведення комплексних досліджень експерти використовують дані кількох галузей знань, застосовуються різні науково-технічні методи і прийоми; у дослідженні, зазвичай, беруть участь кілька спеціалістів, які репрезентують різні галузі знань. Комісійна експертиза призначається у випадках, коли є потреба провести дослідження за участю декількох експертів — фахівців у одній галузі знань.

Комплексна експертиза призначається у випадках, коли необхідно провести дослідження за участю декількох експертів, які є фахівцями у різних галузях знань.

Комісія експертів може бути створена судом чи за його рішенням керівником судово-експертної установи.

Поняття комплексності дослідження в судовій експертизі має методичне, правове і організаційно-управлінське значення. Нерідко комплексні дослідження у рамках експертизи єдиного роду невірно ототожнюються з комплексною експертизою, особливо якщо перша та друга виконується комісійно. Але ні спільність об'єктів експертизи, ні кількість експертів, нехай навіть різних спеціальностей, не є вирішальними ознаками комплексної експертизи.

Комплексність експертних досліджень характеризується:

•використанням різних спеціальних знань суміжних наук для вирішення завдання, яке неможливо вирішити шляхом застосування знань тільки однієї науки;

•одночасним або послідовним дослідженням різних властивостей об'єкта з метою вирішення різних експертиз.

Комплексна експертизи, як і будь-яка інша, має свій предмет, специфічні об'єкти і методики дослідження. Вони створюються шляхом синтезу даних і методів тих родів експертиз, до яких поставлені запитання є суміжними і реалізуються експертами різних спеціальностей за єдиною програмою.

Комплексна експертиза декількома спеціалістами проводиться за правилами комісійної експертизи, порядок проведення яких визначається законодавством України. Експерти, які проводять комплексну експертизу за загальним правилом складають єдиний висновок, солідарно відповідають, за його зміст і висновки. Складання єдиного висновку комплексної експертизи зручно, оскільки в єдиному документі дають в узагальненому і систематизованому вигляді повні відповіді на запитання.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 907;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.