Пасові передачі

- найбільш поширені серед механічних передач із гнучким зв'язком. Принцип дії цих передач, як і фрикційних, грунтується на використанні тертя. Пасова передача відрізняється від фрикційної наявністю в ній додаткового проміжного зв'язку -нескінченного паса , надітого на шківи . Обертальний рух від ведучого шківа до веденогопередається за рахунок сил тертя, що виникають між пасом і шківами.

Отже, передаточне число пасової передачі залежить тільки від розмірів шківів.

Пасові передачі мають такий самий недолік, як і фрикційні — наявність проковзування.

У техніці використовуються паси, які виготовляють з різних матеріалів: бавовняні, прогумовані, шкіряні. Шкіряні паси значно кращі, ніж бавовняні і прогумовані. У них більший коефіцієнт тер­ тя, але вони набагато дорожчі. Застосування пластмас дає можли­ вість створити недорогі паси, в яких пластичність поєднується з високою міцністю.

У пасових передачах використовують паси з різним поперечним перерізом. Вони можуть бути плоскими, круглими іклиноподібни­ ми . Найбільш поширені клиноподібні паси. Вони забезпе­чують краще зчеплення з шківом. Оскільки ширина клиноподібних пасів невелика, на одному шківі замість одного широкого плоского паса можна встановити кілька клиноподібних. Потужність переда­ чі при цьому зростає. Але, як показує практика, нескінченно збіль­ шувати кількість пасів в одній передачі не можна. І ось чому. Чим більше пасів у передачі, тим нерівномірніше розподіляється між ними навантаження, тому що неможливо виготовити паси точно однакової довжини і міцності. У результаті найкоротший з них натягується більше, ніж інші, і швидко виходить з ладу. Довші, навпаки, працюють з неповним навантаженням. Тому на практиці кількість пасів в одній передачі не перевищує 5—6.

Для натягування паса в пасовій передачі іноді застосовують натяжний ролик.

Порівняно з фрикційними передачами пасові мають такі пере­ ваги.

1)За їх допомогою можна передавати обертальний рух на значну відстань (до 15 м ).

2)При застосуванні пасової передачі відпадає необхід­ ніст ь у великій точності встановлення шківів.

Пасові передачі застосовуються у різних верстатах (токар­ них, свердлильних, ткацьких), а також у сільськогосподарських машинах, у автомобільних і тракторних двигунах для обертання вентиляторів та електрогенераторів.

Принцип пасової передачі покладений в основу роботи транс­портера для переміщення вантажу.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1368;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.