ГВИНТОВІ ДОМКРАТИ

Застосовують такі домкрати для підйому вантажів вагою від 0,5т до 50т і більше, а також як спеціальні і вмонтовані в машину пристрої. Вони надійні в роботі і безпечніші для обслуговуючого персоналу ніж рейкові домкрати.

Переваги гвинтових домкратів – це можливість плавного підйому і опускання вантажу, наявність самогальмування, надійність і безпечність в роботі; недоліки – низький к.к.д. (0,3-0,4) і відносні малі швидкості підйому (15-35 м/хв). Гвинтовий домкрат не має спеціальних стопорних пристроїв, так що гвинт у нього самогальмуючий, з кутом підйому гвинтової лінії 4-5°. Такий малий кут значно впливає і на величину к.к.д. таких домкратів.

Гвинт домкрату виготовлюють із сталі 35 або 40 ГОСТ 1050-88, а гайку із бронзи Бр.ОФ 10-1 ГОСТ 613-79, або чавуну СЧ 15 ГОСТ 1412-85. Різьба гвинта і гайки прямокутна (ГОСТ 9484-81) або трапецієподібна одновиткова (ГОСТ 10117-82).

Гвинтові домкрати працюють за принципом кінематичної пари гвинт-гайка. Переміщення гвинта здійснюється або обертанням його в нерухомій гайці, або обертанням гайки при нерухомому гвинті. Для підвищення швидкості підйому в останньому випадку можна застосувати електропривод.

На мал.2 наведено гвинтовий пляшковий домкрат ДВ –1, що має станину 1. В станині нерухомо закріплена гайка 2, в середині якої за допомогою важеля 3 обертається гвинт 4. Для зручності обслуговування важіль 3 має тріскачку на осі якої шарнірно закріплено двосторонню заскочку 5. За допомогою упора 6 і пружини 7 заскочка 5 фіксується в певному положенні. На верхній циліндричній частині гвинта 4 жорстко заклинюється храповик 8, за допомогою якого через заскочку 5 періодичними рухами важеля 3 гвинт має можливість обертатись у будь-якому напрямі. На верхньому торці гвинта розміщена опорна голівка 9.

- 7 -

 

Вертикальне переміщення гвинта обмежується болтом 10 та шайбою 11, що встановлені на нижньому торці гвинта.

Зусилля робітника на важелі визначають так:

(3)

тут Q – навантаження на домкрат; (при визначенні максимального зусилля робітника слід приймати вантажопідйомність домкрата);

d2 – середній діаметр різьби;

– кут тертя, »6°;

b - кут підйому гвинтової різьби, встановлений з умов самогальмування b = 4°;

f – коефіцієнт тертя, f = tgj = 0,08…0,1;

dсер – середній діаметр опорної голівки.

D1 – зовнішній діаметр опорної голівки;

dОТВ – внутрішній діаметр опорної голівки;

L – довжина важеля.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 2108;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.