Робоча середа і інтерфейс користувача

Запуск CORELDRAW виконується стандартними для Windows способам за допомогою головного меню. Після запуску програми на екрані розкривається представлене на мал. 1.1 головне вікно CORELDRAW з основними елементами призначеного для користувача інтерфейсу.

Рядок меню Стандартна панель інструментів


Мал. 1.1. Робоча середовище користувача CORELDRAW

В лівій частині робочого простору розташований специфічний для продуктів фірми Corel елемент інтерфейсу - так звана панель інструментів (Toolbox). Формально будучи просто одній з безлічі інструментальних панелей програми, фактично вона призначена для вибору робочого режиму і тому використовується частішим за інших. Вибір режиму здійснюється клацанням мишею на одній з кнопок панелі інструментів - це називається вибором інструменту . З вибору інструментів починаються практично всі дії користувача з об'єктами зображення.

Далі скрізь, де згадується просто "панель інструментів", мається на увазі іменно ця панель, що містить в собі основні інструменти користувача.

Деякі кнопки інструментів забезпечені трикутником в нижньому правому кутку. Це - покажчик, що насправді з кнопкою зв'язаний не один, а декілька інструментів. Щоб побачити їх всіх, після виконання клацання слід затримати кнопку миші в достатку, що натискує, - на екрані розкриється панель конкретного інструменту. На мал. 1.2 представлена панель, що розкривається кнопкою ніжнего з інструментів, - Fill (Заливка).


Мал. 1.2. Панель інструменту Fill (Заливка) в розкритому достатку (див. виноску на мал. 1.1)

В розташованій під рядком меню стандартної панелі інструментів (Toolbar) розташовані елементи управління, відповідні найбільш часто виконуваним командам: відкриттю, збереженню і закриттю файлів ілюстрацій, операціям з системним буфером обміну, режимам і масштабу перегляду ілюстрацій.

Нижче за стандартну панель інструментів за умовчанням розташовується панель атрибутів (Property Bar). Вона є сукупністю елементів управління, відповідних параметрам виділеного об'єкту, що управляють, і стандартним операціям, які можна виконати над ним за допомогою вибраного інструменту. Вміст панелі атрибутів постійно міняється. У версії CORELDRAW 9 вона є основним робочим інструментом користувача.

Уздовж правого кордону вікна розташована екранна палітра кольорів (Color Palette). Вона застосовується для завдання кольору заливки і обведення об'єктів ілюстрації.

В нижнього краю вікна CORELDRAW знаходиться рядок достатку (Status Bar). У ній в процесі роботи виводяться відомості про виділений об'єкт і багато допоміжної інформації про режим роботи програми.

Створення нового документа

За умовчанням після запуску програми CORELDRAW завжди відкривається вікно документа. Якщо програма запускалася не клацанням на значку файлу, що асоціюється з CORELDRAW, це буде новий документ. Якщо в процесі роботи потрібно буде створити ще один новий документ, виберіть команду New меню File (Файл) або просто клацніть кнопку New (Новий документ), розташовану на лівому краю стандартної панелі інструментів. В результаті розкриється нове вікно документа CORELDRAW з чистою друкарською сторінкою.

ПРИМІТКА. Далі в тих випадках, коли доведеться посилатися на команду меню, в такому засланні будуть послідовно перераховані назви меню, підміню і власне команди. Наприклад. File > New (Файл > Новий документ).








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 691;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.