Комп’ютер Cray-1 (збірка) Комп’ютер Cray-2

 

Гонка фірм за престижне право створити наймогутніший комп’ютер продовжується й дотепер, ведуться розробки багатопроцесорних суперкомп’ютерних систем з продуктивністю понад трильйон (1012) операцій з плаваючою крапкою за секунду (TFLOPs, ТераФлопс). Традиційним способом перевірки граничних можливостей комп’ютерів є гра у шахи з людиною. Раніше в таких змаганнях комп’ютер незмінно програвав, якщо його супротивником був сильний шахіст, проте навесні 1997 року відбулася подія, значення якої важко переоцінити: у матчі з шести партій з чемпіоном світу з шахів Гарі Каспаровим суперкомп’ютер “Deep Blue”, спеціально побудований для цього фірмою IBM, зумів отримати перемогу. Журналісти із цього приводу написали: “Комп’ютер поставив мат людству”.

У 2005 році компанія IBM розробила суперкомп’ютер Blue Gene продуктивністю понад 30 трильйонів операцій за секунду. Він містить 12000 процесорів і володіє у тисячу разів більшою потужністю, ніж знаменитий Deep Blue.

Хоча принципове значення СУПЕР-ЕОМ для розвитку інформатики дуже велике, але з економічної точки зору їх присутність на ринку дуже мала. Виробництво суперкомп’ютерів завжди було поштучним, кількість працюючих машин цього класу ніколи не перевищувала декількох сотень (у 1985 р. в світі їх налічувалося 165), ціна кожного перевищувала 10 млн. доларів.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.