Ергономіка роботи за комп'ютером

Основними шкідниками здоров'я при роботі за комп'ютером, як і при будь-якій сидячій роботі, є наступні неспецифічні (тобто не зв'язані саме з роботою за комп'ютером) фактори:

- Тривала гіподинамія. Будь-яка поза при тривалій фіксації шкідлива для опорно-рухового апарата, крім того, веде до застою крові у внутрішніх органах і капілярах.

- Нефізіологічне положення різних частин тіла. Фізіологічним для людини є так зване ембріональне положення, його легко випробувати на собі, якщо цілком розслабитися в солоній воді. Коли м'язи розслаблені і впливає на них лише природний тонус спокою, тіло приходить у визначене положення. Рекомендую його випробувати і запам'ятати, особливо для кінцівок. Для спини і шиї у вертикальному положенні фізіологічно інше - коли явно виражені поперековий і шийний вигини хребта, при прямій вертикальній лінії, що проходить через потилицю, лопатки і куприк. Правильну поставу необхідно вивчити "тілом" шляхом його контролю якийсь час, і потім вона буде підтримуватися автоматично. Найпростіше встати до рівної стіни і пригорнути до неї щільно п'яти, ікри, сідниці, лопатки, лікті і потилиця. Досягти ідеалу взагалі непросто, у процесі роботи особливо, але до цього треба прагнути - хоча б для окремих частин тіла.

- Довгостроково повторювані одноманітні рухи. Тут шкідлива не тільки втома тих груп м'язів, що ці рухи виконують, але і психологічна фіксація на них (утворення стійких вогнищ порушення ЦНС із компенсаторним гальмуванням інших її ділянок). Хоча найбільш шкідливі саме повторювані одноманітні навантаження. Через утому вони можуть вести до фізичного ушкодження суглобів і сухожиль. Найбільш відомий у середовищі користувачів РС тендовагініт зап'ясних сухожиль, зв'язаний із введенням інформації за допомогою миші і клавіатури.

- довге перебування в замкнутому, а ще гірше - задушливому і прокуреному приміщенні.

- Світлове, електромагнітне та інше випромінювання в основному монітора - а от це специфічний фактор, що ушкоджує, при роботі з комп'ютером.

 

Для боротьби з 1,3 і 4 факторами рекомендації, що шкодять, прості - треба хоча б раз у годину влаштовувати перерви, походити, розім'ятися. Якщо курите - покурити вийдіть в інше приміщення - це і розминка, і менш шкідливо для здоров'я і схоронності техніки.

Ще краще виконувати пари фізичних вправ по своєму смаку. Зовсім добре скласти для себе комплекс вправ для самостійного розблокування хребта, але ця справа індивідуальна.

Не забувайте - очам теж необхідні відпочинок і розминка!!!

Якщо через напругу уваги (особливо при двобої по мережі) моргати ви стали рідко - моргайте усвідомлено, кожних 5 секунд десь, чи активно "моргайте" коли тактична ситуація стане менш напруженою. ;) Це не тільки сприяє зволоженню роговиці і видаленню відмерлих її кліток, але і масажує очні яблука, що також корисно.

Додатково можна массажувати очні яблука пальцями, від зовнішнього кута до внутрішнього, потім круговими рухами назовні. Вії при цьому повинні бути закриті. Також корисно обертати очима при закритих віях. Розминка для м'язів акомодації (наведення на різкість хрусталика) наступна: встати перед вікном, з якого видна далечінь, і по черзі фокусувати погляд то на рамі, то на обрії.

Ну і... Корисно іноді пішки ходити, а ще краще фізичними вправами займатися. ;) Проходячи відкриті простори на вулиці, частіше дивитеся вдалину, а також на хмари і зірки.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.