Офісний простір

Комфорт офісу залежить від 1) ергономіки робочого місця і 2) раціонального планування офісного простору в цілому. Основа останнього - розподіл на робочі зони так, щоб кожен співробітник працював максимально ефективно і сам по собі, і в команді.

Як вважають експерти, що спеціалізуються в області створення офісного стилю і ділового комфорту, найкращі результати дає використання стаціонарних чи мобільних перегородок різної висоти і рівня прозорості. Такі конструкції встановлюються фахівцями за лічені дні і можуть цілком перетворити офіс, розділивши його на індивідуальні ізольовані відсіки і зони для спілкування.

Навіть у самому маленькому офісі є приймальня, кімната персоналу, кабінет керівника, зона для нарад. Для кожної з зазначених зон приблизно розраховані мінімальні площі і планувальні рішення, що дозволяють уникнути психологічного дискомфорту. Так, площа приймальні залежить від щоденної кількості відвідувачів, але не може бути менше 10 м2. Часто замість традиційної кімнати-приймальні, влаштовується сектор "ресепшн" у відкритому просторі офісу, обов'язково в сполученні з роздягальнею чи шафою для одягу.

Кімната для нарад чи переговорів може використовуватися як місце для презентації і демонстрації товарів чи послуг. Також тут раціонально зосередити всю презентаційну техніку. Іноді зона для нарад з метою економії простору розташовується в кабінеті керівника. Але в такому випадку кабінет поділяється на дві частини - офіційну і неформальну, де обов'язково є крісла і журнальний столик. Для функціонального і зручного кабінету топ-менеджера досить 12 м2. Але частіше розміри кабінету вибираються, виходячи з іміджевих розумінь.

Кімнати-відсіки для персоналу повинні проектуватися з врахуванням кількості співробітників і напрямків їхніх переміщень по офісі. Крім того, найчастіше необхідно забезпечити звукову і візуальну ізоляцію робочих місць. Важливий і фактор розміщення техніки (принтери, копіри, шредери), що регулярно користовуються всіми працівниками. Раціонально встановити їх на місці перетинання всіх робочих маршрутів.

Проблему простору можна вирішити за допомогою оптимізації робочих місць. Інакше кажучи, підібрати придатні форму і габарити робочого столу, кількість приставних столів і інших додаткових елементів у виді настільних чи причіпних полиць, приставних тумб.

Також істотно підвищують ефективність використання площ одне- чи двостулкові розсувні (відкатні) двері. Вони можуть бути улаштовані в непрозорих, засклених, комбінованих офісних перегородках. Горизонтальні жалюзі, вбудовані в скло перегородок і дверей, дозволяють домогтися візуальної ізоляції, коли це необхідно.

Для організації відпочинку варто створити зону для перерв на каву, на зразок барної стійки. Їх важливо проводити, що дозволить не тільки швидко обмінятися оперативною інформацією, але і розім'ятися. Окрема кухня-їдальня менш ефективно використовує простір, але може значно заощадити час - співробітникам немає необхідності виходити на обід за межі офісу.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 580;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.