Догляд за газонами.

Газон – французьке слово, в перекладі означає дернина. Газон - це площа з природнім або штучним травʼянистим покривом. В декоративному садівництві цей природній чи штучний покрив використовується як для озеленення так і для спортивних майданчиків та інших цілей.

В зеленому будівництві газонам приділяють велику увагу і їх ділять на дві групи: декоративні і газони спеціального призначення.

В свою чергу декоративні газони діляться на партерні, лучного типа (парках, лісопарках)багаторічні красивоквітучі і мавританські (однорічні пістрявоквітучі)

Спеціальні газони – це спортивні (футбольні, гольфні...), аеродромні, регулюючі транспортний і пішохідний рух на магистралях, закріплюючі схили на дорожних полосах і т.д.

Партерні газонирозміщуються в парадних місцях парку, центральних частинах скверу т.д. і складають основу квітника. До цих газонів предʼявляються дуже високі вимоги: вони повині особливо високої якості, бархатисті, однорідні по кольору, рівні, без перепадів, мати густий, зімкнутий, низький травостій. Займають партерні газони невелику площу. Засівають її як правило, злаковими травами, які мають мілкі, ніжні листочки, в основному розміщених в нижній частині куща і швидко відростаючі після стрижки.

Газони лучного типазаймають значні площі, так як їх використовують на пейзажнихта інших відкритих ділянках парків і лісопарків.

Багаторічні красивоквітучі газонискладаються з красивоквітучих багаторічників, розміщених групами на на фоні газону.

Мавританський, або пістрявоквітучий, газон характеризується тим, що він складається з багатьох красивоквітучих однорічних рослин в сумішці зі злаковими травами. Для мавританського газону використовують головним чином однорічники, в рідких випадках багаторічники, які зацвітають в рік посіву.

 

2. Створення якісного партерного газону вимагає дуже великої уваги і праці. Спочатку проводят підготовку площі під газон. Видаляють все сміття та камені і визначають якість грунту. Для партерних газонів краще використовувати добре поживний легкий суглинок або чернозем попередньо просіявши його. Товщина рослинного шару повина бути не менше 15-20 см. Перед розсипанням рослинного шару проводят оранку на глибину 12-15см. Таким чином отримуємо достатньо глибокий оброблений шар грунту. Його вирівнюють, вносят добрива і знову переорюють. Краще цю роботу проводити восени.

Восени краще вносити поступоводіючі форми мінеральних добрив з розранку 80-150кгдіючої речовини азоту, калію, фосфору на 1 га. Коли почва готова до обробки, її боронують і вирівнюють. При планувані площі газон від центру до країв знижують на 3-5 см. Якщо посів насіння планують весною, то після обробки грунту його залишають для осідання на 2-4 неділі.

3. Для газонів використовують здебільшого злакові трави. Газоні трави повині мати дисить високу облистяність стебла, особливо в нижній частині, утворювати міцну дернину, швидко відростати після скошування, бути стійкими до витоптування, випрівання, досить зимостійкими, засухостійкими і декоративними.

Всі злакові трави можна розділити на три групи: низові, верхові і напівверхові (проміжні).

Низові злаки – тонконіг лучний, костриця червона, польовиця біла і звичайна, райграс пасовищний. Низові злаки більшою частиною використовуються для партерних газонів.

Верхові злаки використовують в основному для газонів лучного типу – грястиця збірна, стоколос безостий житняк гребічатий, костриця лучна ат ін.

До злаків проміжного типу відносят тимофіївку лучну, лисохвіст лучний, тонконіг болотний та ін.

Крім злакових трав, в газону суміш бажано включати 5-7% насіння бобових трав. З бобових найчастіше використовують конюшину білу.

Для партерних газонів в нашій зоні використовують тонконіг лучний, польовицю білу, кострицю червону і лучну, райграс пасовищний і однорічний.

Лучний газон засівають злаками 3-5 видів. Використовують стоколос безостий, грястицю збірну, польовицю, кострицю лучну, житняк, лисохвіст, тимофіївку. Як правило добавляють незначний відсоток конюшини білої та лядвинцю рогатого. Досить часто лучні газони складаються з дикорослих пристосованих до місцевих умов трав, але з підсівом культурних видів.

Мавританські газони складаються з тонкостебильних багаторічних трав і красивоквітучих рослин. Вони являють собою красивоквітучі поляни, які декоративні протягом всього літа. Основний фон їх створюється з невисоких трав – райграса пасовищного і однорічного. Крім них висівають тонконіг лучний, польовицю білу і звичайну в рівних пропорціях. При складані сумішки використовують 1 частину насіння злаковиих трав і 2 частини насіння квітучих рослин. В суміш насіння квітучих рослин включають 10-15 видів однорічників. Висівають з розрахунку 150 г суміші насіння на 10 м2.

Асортимент квітучих рослин повинен складатись з невисоких однорічників, які не перевищують 30-40см, таких як льонок, однорічні маки, гвоздика китайська, ешольція, волошки, дельфініум однорічний, іберис, календула, хризантема однорічна, нігела та ін.

Багаторічний пістрявоквітучий газон створюється з багаторічних газоних трав і багаторічних травʼянистих квітучих рослин місцевої флори, а також з декоративних зимостійких багаторічників – підсніжники, мускарі, тюльпани, нарциси, водозбір, дзвінець, ромашки, строкаток та ін.

Газони висівають весною (під час посіву ярових зернових), на початку осені (під час посіву озимих) і рідко пізно восени – в кінці жовтня – на початку листопада з таким розрахунком, щоб сходи зʼявились весною наступного року. Зовсім рідко в містах висівають і влітку, але кращий період – весна.

Розмір насіння злакових трав різноманітний. Саме мілке насіння у польвиці звичайної: в 1кг біля 7 млн. штук, у тимофіївки - до 2 млн, у райграса, стоколаса – біля 400-600 тис штук. Тому немає єдиних норм висіву. Можна рекомендувати висівати польовицю білу з розрахунку 1г на 1м2 , тонокнога – 2,5-3, костра, райграса – 6-8 г на 1 м2 і т. д. Але враховуючи господарську придатність та схожість насіннянорма висіву крупнонасінних трав складає від 40 до 50 г на 1м2, середньонасінних – 20-30 і мілконасінних – 5-10 г на 1 м2. Таким чином площа живлення газонних трав - від 1 до 3-4см2 на одну рослину.

Приблизні норми висіву насіння багаторічних трав в чистому вигляді для газонів, та розрахунок норми висіву трав конкретного виду розраховується на практичному занятті.

Після підбору асортимента трав визначають площу газона і підраховують необхідну кількість насіння. Після підбирають асортимент квіткових рослин для мавританського газону. Висівають трви вручну та сівалкою в безвітряну погоду. Глибина заробки не повина перевищувати 0,5-1 см. Після посіву бажано провести каткування для контакту насіння з грунтом та забезпечення підйому вологи до верхнього шару грунту. Каткування проводят катком вагою 50-60 кг, а на невеликих площах утрамбовують дошкою-трамбовкою.

При посіві насіння різної величини потрібно їх не змішувати, а висівати окремо. Так же висівають насіння на мавританському газоні – в одному направлення висівають трави, а в перпендикулярному – насіння квіткових рослин.

Висівати можна як сухе так і вологе насіння. Влітку краще сіяти вологе насіння, так як сходи зʼявляються значно раніше і дружніші. В суху погоду сходи потрібно поливати 1-2 рази в день. В основному сходи трав зʼявляються на 7-10 день після посіву.








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 1170;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.