Тема 5 Основи конструкції електричних апаратів

За принципом дії, призначення та конструкції електричні апарати деже різноманітні, однак у загальному виді вониможуть бути уявними наступною блок схемою. У цьому разі ЕА мають керуючий привід, який замикає і розмикає контакт Q у комутованому електричному колі (КЕК), а взагалі це може бути група контактів.

У приводі ЕА можуть використовуватись: ручні, електромагнітні, електродинамічні, пружинні, пневмотичні, гідравлічні та інши приводи.

Черговий робочий цикл ЕА, ініціюється надходженням командного імпульсу (КІ) – механічне натискання, електричний або інший сигнал з будь-якого датчика або електричного кола. Далі приводиться в дію пусковий пристрій (ПП)- він поже бути кнопкою, електричним пристроєм (терістор, транзистор). ДЕ- в малопотужніх відсутня, у потужніх акуммулятор, конденсатор тощо. Накопичувач енергії (НЕ) – якщо енергії недостатньо СМ- силовий механізм – частіше за все електро магніт у потужніх пневмо гідро привід. ПМ – передаточний механізм який власне й переміщує силові контакти. Силовий електро магнітний механізм (ЕММ) – основний вид приводу

У ісходному стані пружина не дає якорю доторкатися до ярма. Силові комутуючі контакти і проблема дугогосіння. Контакт найвідповідальніша частина ЕА, контакти задають ерозії в наслідок іскріння і впливу навколишнього середовища, електричний контактній опір (R =0,03-0,2 ОМ), сприяє нагріванню при роботі, контакти повинні забезпечувати швидке розмикання t – ( 0,5…2) мс, мають бути розраховані на багато циклів спрацьовування 10 разів. Тому в контактах використовують стійкі матеріали та відповідні конструкції, одна з головних проблем це електрична дуга, що виникає при розмиканні електричного кола.

Дуга приводить до ерозії та руйнування котактів, а заважає швидкодії ЕК. Для гасіння дуги використовують спеціальне дугогасіння: магнітне поле, розтягування стовпа дуги це решітка, яка набрана зі сталевих пластин – це набор пластин по близу розриву котактів.

 








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 531;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.