Класифікація та характеристика пам’яті ПК

Однією з основних складових комп’ютера є його пам’ять. Вона призначена для збереження даних. Її поділяють на внутрішнюта зовнішню.

Рисунок 2.4. Види пам'яті

 

 

До внутрішньої пам’яті відноситься постійна, оперативна і кеш-пам’ять.

1. Постійну пам’ятьскорочено позначають ПЗП– постійний запам’ятовуючий пристрій або ROM(англ. Read Only Memory – пам’ять тільки для читання). Ця пам’ять невелика за ємністю (кілька сотень кілобайтів) і містить програму тестування пристроїв комп’ютера при ввімкненні – POST(англ. Power/On Self Test – самоперевірка при ввімкненні енергії) та базову систему введення_виведення – BIOS(англ. Basic Input/Output System). Особливістю постійної пам’яті є те, що дані, які в ній містяться, не зникають при вимкненні живлення комп’ютера. Постійна пам’ять виготовляється у вигляді спеціальної мікросхеми, яку розміщують на системній платі.

2. Оперативну пам’ятьскорочено позначають ОЗП– оперативний запам’ятовуючий пристрій або RAM(англ. Random Access Memory – пам’ять з довільним доступом) і також розміщують на системній платі. Вона розділена на окремі комірки, кожна з яких має унікальне ім’я (адресу). Процесор у будь-який момент часу може звернутися до будь-якої комірки оперативної пам’яті для зчитування або запису даних.

Ємність оперативної пам’яті становить від кількох сотень мегабайтів до кількох гігабайтів. Для сучасної оперативної пам’яті швидкість обміну даними між нею і процесором – понад 10 гігабітів за секунду.

3. Кеш-пам’ятьпризначена для підвищення швидкості обміну даними між процесором та оперативною пам’яттю.

У ній робиться своєрідний запас даних, до яких може звернутися процесор під час подальшої роботи. Вона має значно більшу швидкість обміну даними з процесором порівняно з оперативною пам’яттю. Розрізняють кеш_пам’ять першого рівня (ємність 32 кілобайти), другого рівня (ємність 6 мегабайтів і більше) і третього рівня (ємність більше 8 мегабайтів). Кеш_пам’ять першого і другого рівня розміщують у складі мікросхеми процесора, третього рівня, як правило, – на системній платі.

Зовнішня пам’ятьпризначена для довготривалого зберігання даних.

Кожний вид зовнішньої пам’яті характеризується :

• носієм даних;

• пристроєм для зчитування і запису;

• способом запису.

Пам’ять поділяють також на:

1. енергозалежну(оперативна так кеш-пам'ять )

2. енергонезалежну(всі виді зовнішньої пам’яті та постійна пам’ять).

Дані з енергозалежної пам’яті зникають при вимкненні живлення комп’ютера. Основними властивостями пам’яті є:

ємність –максимальна довжина двійкового коду, який можна розмістити в пам’яті, наприклад 320 Гбайт;

швидкість зчитування і запису даних– довжина двійкового коду, яку можна зчитати (записати) за одиницю часу, наприклад 120 Кбайт за секунду.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 620;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.