Загальні положення.

Задача лекції сформувати систему знань та вмінь, які дозволять спеціалістам та магістрам з теплоенергетики:

- виявляти сутність робіт з енергозбереження у процесах, які є енергоспо­жи­­ва­ючими компонентами агрегатів, установок та виробництв,

та

- визначати показники енергетичної ефективності процесів та витрату ПЕР на їх реалізацію.

В загальному сенсі – процеси можуть бути:

1. Механічними –такимищо несуть в собі процеси механічної взаємодії ре­чо­вин або продуктів, наприклад, транспортування продуктів конвеєрами, шне­ка­ми або насосами, перемішування продуктів, тощо. Такі процеси вима­га­ють для своєї реалізації, як правило, механічної або електричної енергії.

2. Технологічними – такими, що несуть в собі тільки технологічне наванта­ження, наприклад, сульфітація соку в цукровому виробництві. Ці процеси, на пер­ший погляд, не вимагають для своєї реалізації витрат ПЕР, але по суті потребують їх витрати опосередковано – на формування потоків, які прий­ма­ють участь у технологічному процесі.

3. Тепло-технологічнми – такими, що несуть в собі одночасно і технологічне, і тепло­ве наванта­ження. Ці процеси для своєї реалізації вимагають видимих витрат теплової енергії. Наприклад, процес концентрування соку перед його уварюванням у вакуум-апаратах потребує витрати грійної пари, тощо.

4. Енерго-технологічними – такими, що несуть одночасно і технологічне і енер­гетичне навантаження і для своєї реалізації видимі витрати електрич­ної енергії або палива. Наприклад, процеси стискання, процеси обпалення вапняку і отримання вапна, тощо;

5. Енергетичними– такими, що несуть в собі перетворення енергетичних по­то­ків – енергії палива в електричну енергію, або теплоту, електричної енергії в штучних холод. Наприклад, перетворення теплової енергії пари в меха­ніч­ну енергію обертання ротора турбіни, а механічної енергії в електричну ене­р­гію в турбогенераторах, перетворення енергії палива в електричну енергію в ДВЗ.

Тобто, теплотехнологічні процеси – це процеси, пов’язані з технологією ви­роб­лення продукції (цукру, олії, тощо), а енергетичні процеси – це процеси, по­в’язані з генерацією енергії або її витратою для здійснення механічної роботи.

Різниця між цими поняттями – термінологічна, і пов’язана вона із загаль­но­вжи­­ва­ною “прив’язкою” процесів до певних виробництв продукції, відповідно, техно­ло­гічного або енергетичного напрямів економічної діяльності.

Наприклад:

- вентиляція повітря – вважається механічним процесом, оскільки вирішує проблему переміщення потоків повітря і виконання роботи для подолання опору вен­ти­ля­ційної системи;

- випарювання води із цукрового розчину – теплотехнологічний процес,ос­кільки вирішує технологічну проблему концентрування розчину цукру.

Спеціалістам, що одержать освіту з напряму “Телоенергетика” потрібно розуміти різницю в структурі розрахункових формул, що будуть визначати параметри того або іншого процесу.

 

9.2. Механічні процеси та методологія енергозбереження в їх реалізації.

Розглядаємо енергозбереження поетапно у відповідності до сформованої в лекціях 7 та 8 методології.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 626;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.