Бойові дії у 1914 р.

Кампанія 1914 року

Театр воєнних дій Головні події
Західноєвропейський ¨ Серпень.Німецькі війська вторглися в Бельгію та Люксембург. Після прикордонної битви французька і британська армії були змушені відступити під загрозою оточення. ¨ Вересень. Німецька армія здійснила наступ на Париж, битва на р. Марна, у якій англо-французькі війська зупинили наступ німців. Провал плану «блискавичної війни». ¨ Грудень. Перехід до «позиційної війни». Утворився позиційний фронт відстанню – 720 км – від швейцарського кордону до Північного моря.
Східноєвропейський ¨ Серпень. Війська Росії розпочали наступ на Східну Пруссію (командуючий великий князь Микола). Спочатку наступ розгортався успішно. ¨ Серпень – листопад.Наступ російських військ на Галичині (командуючий генерал О. Брусилов). Початок Галицької битви, у результаті якої російські війська захопили Львів, встановили облогу Перемишля, вийшли до Карпат. Російські війська відбили спробу контрнаступу німецьких та австро-угорських військ, перешли до оборони. ¨ Вересень. Німецькі війська спромоглися відкинути російську армію від Східної Пруссії, відбулися запеклі бої на території Польщі.
Балканський ¨ Серпень – грудень. Австро-угорські війська вторглися у Сербію але були відкинуті на вихідні позиції сербською армією.
Близькосхідний ¨ Жовтень – листопад. Вступ у війну Туреччини на боці Троїстого союзу. Турецькі і німецькі кораблі обстріляли російські міста Одесу, Севастополь, Феодосію, Новоросійськ. ¨ Росія, Великобританія і Франція оголосили війну Туреччині. Туреччина оголосила „священну війну” проти країн Антанти та розгорнула шість армій в районах проток Дарданелли та Босфор, Турецької Вірменії, Сирії, Палестині, Месопотамії. ¨ Грудень (1914 р.) – січень (1915 р.)Турецька армія розпочала наступ в Турецькій Вірмені, але була розгромлена російськими військами.
Воєнні дії на морі ¨ Носили обмежений характер. ¨ Бойові дії відбулися на Північному і Чорних морях, Атлантичному, Тихому та Індійському океанах, але вирішальної перемоги не здобула жодна із сторін.

Бої на Західному і Східному фронтах означали зрив німецького плану блискавичної війни. Війна стала набирати затяжного характеру і розростатися у масштабах. Але до такої війни жодна з сторін не була готова. Тепер доля війни вирішував вже не фронт, а тил (економічний, людський потенціал).








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 980;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.