Резонанс

Нехай зовнішня сила діє на систему не імпульсно, а постійно, але числове значення її змінюється з часом за гармонічним законом.

(Так, якби у парку відпочинку для забезпечення гойдалці тривалих коливань її б не підштовхували час від часу, а "супроводжували" в її русі, плавно змінюючи силу м'язової дії.)

Якщо виникає збіг частоти зміни змушуючої сили (О (частота коливань) з власною частотою коливань системи й)0, амплітуда вимушених коливань різко зростає. У цьому суть резонансу (від латинського "resonans"— давати відзвук).

 

З руйнівною дією резонансу люди знайо­мі давно. Починаючи з першої половини минулого століття, відбувались руйнуван­ня мостів у різних країнах внаслідок марширування солдатів. У 1906 р. кінні гре­надери зруйнували підвісний міст через Фонтанку в Петербурзі. При кожній ка­тастрофі гинули десятки, а іноді і сотні людей.

Для послаблення шкідливої дії резонансу в техніці використовують га­сителі коливань (демпфери), гумові і повстяні прокладки.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 553;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.