Критерії формування програми Олімпійських ігор

Вибір видів спорту для програми Ігор, а також визначення критеріїв і умов для включення виду спорту в програму, є прерогативою сесії МОК. Рішення про включення чи дисципліни виду змагань у програму Ігор є прерогативою виконкому МОК.

Рішення про включення виду спорту в програму конкретних Олімпійських ігор повинне бути прийнято не пізніше, ніж під час сесії МОК, що вибирає місто-організатор конкретних Олімпійських ігор. Рішення про включення дисципліни виду змагань у програму конкретних Олімпійських ігор повинне бути прийняте на засіданні виконкому МОК не пізніше чим за три роки до відкриття Олімпійських ігор.

Види спорту, що включаються в програму Ігор Олімпіад, складаються з «спортивного ядра» і додаткових видів спорту. «Спортивне ядро» включає не менш 25 видів спорту, обраних сесією Міжнародного олімпійського комітету з пропозиції виконкому МОК.

За пропозицією виконкому МОК сесія МОК може вибрати один чи кілька додаткових видів спорту з числа видів спорту, що не були включені в «спортивне ядро» рішенням сесії Міжнародного олімпійського комітету, а також з числа інших видів спорту, керованих міжнародними спортивними федераціями, визнаними МОК. У той же час загальна кількість додаткових видів спорту, обраних сесією МОК для програми Ігор Олімпіади, повинна бути такою, щоб повна кількість видів спорту, включених у програму Ігор (тобто «спортивне ядро» плюс додаткові види спорту), не перевищувала 28.

МОК на 117-й сесії, що відбулася в липні 2005 р. у Сінгапурі, визначаючи програму Ігор Олімпіади, що проходитиме в 2012 р. у Лондоні, включив у неї види спорту, якими керують 26 з 28 міжнародних спортивних федерацій, тоді як два види спорту – бейсбол і софтбол – не набрали необхідної кількості голосів членів МОК і в зв'язку з цим не були включені в програму Ігор-2012.

На засіданні виконкому МОК, що відбувся 13 серпня 2009 р. у Берліні, були розглянуті пропозиції шести міжнародних спортивних федерацій, кожна з який клопоталася про включення свого виду спорту в програму Ігор Олімпіади (гольф, регбі-7, сквош, бейсбол, софтбол, роллер-спорт). Виконком МОК прийняв рішення: рекомендувати 121-й сесії МОК включити в олімпійську програму, починаючи з Ігор Олімпіади (2016 р.), гольф і регбі. І в жовтні 2009 р. у Копенгагені на 121-й сесії МОК ці два види спорту були включені в програму Ігор Олімпіад з 2016 р.

Види спорту, що включаються в програму зимових Олімпійських ігор, складаються з «спортивного ядра» з 15 видів спорту, керованих сьома міжнародними спортивними федераціями.

Право чи включати чи не включати той чи інший вид спорту, дисципліну і вид змагань із програми Олімпійських ігор має тільки Міжнародний олімпійський комітет.

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 817;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.