Загальні відомості про характеристики ракетних двигунів.

Характеристики будь-якого теплового двигуна являють собою залежності тяги, або потужності і економічності двигуна від факторів, що змінюються під час його роботи.

Для ракетних двигунів розглядають залежність тяги і питомої тяги (економічності) від основних, найбільш характерних для експлуатаційних режимів факторів. Такими факторами, що зміщують режими роботи двигуна є співвідношення компонентів палива ( ) (для РРД, якщо паливо не унітарне) і секундна витрата палива (G), а також зовнішні умови.

Характеристиками ракетного двигуна називають залежність його тяги і питомої тяги від факторів, що визначають режим роботи двигуна і зовнішні умови.

Зміна секундної витрати палива, що подається в двигун є дуже ефективним засобом впливу на тягу (1.11). Крім того у зв’язку із зміною секундної витрати палива змінюється і питома тяга (1.16). Таким чином, зміна секундної витрати палива визначає витратну характеристику двигуна.

Зміна співвідношення компонентів палива тяги впливають на величину тяги, але цей фактор нераціонально використовувати при експлуатації РРД. Це пояснюється тим, що по-перше, зміною співвідношення компонентів палива неможливо досягнути необхідного ступеня регулювання, і по-друге відхилення ( ) від номінального веде до зниження економічності двигуна. Тому цей фактор, як правило, підтримують постійним.

Залежність питомої тяги від співвідношення компонентів палива теж існує, але вона має велике значення для вибору найвигіднішого співвідношення ( ) і є більше характеристикою ракетного палива, ніж характеристикою двигуна.

Як відомо, тяга і питома тяга залежать від зовнішніх умов. При цьому вони залежать від зміни зовнішнього тиску (Рз), яке є наслідком зміною висоти польоту. Тому зміна тиску атмосфери визначає висотну характеристику ракетного двигуна.

Таким чином:

- витратною характеристикою ракетного двигуна називають залежність тяги і питомої тяги від секундної витрати палива при постійній висоті польоту і незмінному співвідношенні компонентів палива;

- висотною характеристикою ракетного двигуна називають залежність тяги і питомої тяги від висоти польоту при постійній секундній витраті палива і незмінному співвідношенні компонентів палива.

 








Дата добавления: 2015-11-12; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.