Виконання барометричного нівелювання

Під час барометричного нівелювання прагнуть враховувати зміну тиску та температури повітря у часі та просторі, нерівновагу атмосфери, похибки визначення середньої температури, тощо.

Способи барометричного нівелювання.

Зараз існують такі способи барометричного нівелювання: зімкнутих ходів із опорою та без опори на тимчасову барометричну станцію; пересувної станції; декількох опорних станцій; повторних спостережень; спосіб із одночасним зондуванням атмосфери.

Вибір способу барометричного нівелювання залежить від того, наскільки густа висотна геодезична основа на даній території; забезпеченості приладами; кількості виконавців; можливості використання метеорологічних станцій, розміщених поблизу району виконання робіт та іншого.

Спосіб ходів без опорної барометричної станції.

Цей спосіб застосовують під час сприятливих метеорологічних умов у рівнинних районах, коли треба забезпечити точність визначення висот у межах 2-2,5 м. Спостерігач визначає температуру і тиск у вихідній точці. Послідовно обходить всі точки ходу, вимірює в них тиск і температуру і повертається на вихідну точку, в якій знову визначає тиск і температуру. Різниця значень тиску на вихідній точці є нев’язкою – результат сумісного впливу сповзання нуль-пункту приладу, зміни додаткової поправки та добового ходу атмосферного тиску. Зважаючи, що ці фактори змінюються згідно з лінійним законом, нев’язку розподіляють пропорційно до часу.

    1. Послідовність робіт під час виконання барометричного нівелювання.

Під час виконання барометричного нівелювання, дотримуються певних правил.

· Нівелювання бажано виконувати у суху, сталу погоду. Якщо є ознаки початку бурі, грози та взагалі поганої погоди треба перервати роботу і очікувати моменту, коли показники барометра, зафіксовані через півгодини, будуть відрізнятись не більше ніж на 0,2 мм.рт.ст.

· Під час переходів та переїздів з точки на точку барометри не повинні зазнавати ударів або сильних струсів. Робоче положення барометра-анероїда – горизонтальне. Коли зчитують відлік шкали барометра, промінь зору має бути перпендикулярним до площини шкали та проходити через кінець стрілки. Барометр звичайно тримають на висоті грудей. Якщо прилад знаходиться на іншій висоті, то треба виміряти висоту приладу над поверхнею землі за допомогою рулетки. Перед тим, як відлічити шкалу барометра-анероїда, необхідно легко постукати по його корпусу або склу для усунення впливу тертя у механізмі приладу.

· Для визначення температури повітря потрібно до термометра прив’язати міцну мотузку, довжиною близько одного метра. Спостерігач тримає термометр за мотузку і швидко обертає його над головою в горизонтальній площині. Приблизно після ста обертів фіксують відлік термометра. Потім через кожні 40-50 обертів зчитують відліки доти, поки два послідовних відліки стануть однаковими.

· Послідовність вимірювань та записів під час барометричного нівелювання має бути такою: спочатку визначають температуру повітря, потім температуру барометра-анероїда, відлічують шкалу барометра і, нарешті, фіксують час по годиннику. Відліки зчитують приблизно через 20 хвилин після приходу на точку спостереження, щоби прилад прийняв тиск і температуру оточуючого повітря.

Дані вимірювань записують у журнал барометричного нівелювання.

    1. Точність барометричного нівелювання.

Середню квадратичну похибку визначення перевищень методом барометричного нівелювання визначають за формулою

(8)

де » 11 м; m = 0,1 мм рт.ст. – середня квадратична похибка зняття відліку з барометра-анероїда.

Тоді = 11´ 0,1 = 1,5 м. В дійсності точність барометричного нівелювання значно нижче, тому що формула (8) враховує тільки похибки відліків анероїда, а інші фактори не враховує, тому

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1187;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.