Способи сівби лісових культур.

Посівний спосіб використовують у створенні деревних культур, що мають грубе насіння (дуб, бук та ін.). Сівба проводиться декількома способами: рядковим, рядково-ямковим, стрічковим і біогрупами.

*Рядкова сівба передбачає загортання насіння у ґрунт у посівну борозну рядками, що розташовані на певній відстані одна від одної. Відстань між насіннями у рядку також рівномірна і залежить від породи дерев.

*Рядково-ямкова сівба передбачає посівні місця у вигляді ямок із заглибленням у субстрат діаметром 8-12 см і глибиною, відповідною до глибини висівання насіння даної породи. У кожну ямку висівають по три-сім насінин. Ямки розташовують рядами на певній відстані одна від одної. Залежно від прийнятої густоти культур, ця відстань може становити від ЗО до 75 см. Відстань між рядами також залежить від природної зони, прийнятої густоти культур і габаритних розмірів механізмів, що застосовуються під час доглядів за створеними культурами. Вона може становити 2-5 м.

*Стрічкова сівба передбачає зближене розміщення декількох рядів. Вона може бути 2-4-рядною, коли стрічка утворюється відповідно з двох, трьох або чотирьох рядів. Відстань між рядами у стрічці 40-50 м, а між стрічками 2-5 м.

*Сівба біогрупами здійснюється шляхом висівання насіння на заздалегідь підготовлені площі розміром 1x1 м. На кожну площу висівають 20-50 насінин. На 1га лісокультурної території розміщують 200-670 площ. Сівбу проводять ранньою весною або восени. Кращі наслідки дають весняні посіви. Глибина загортання жолудів дуба залежить від складу породної суміші і природної зони та становить 6-12 см. На 1га посіву у рядковій і рядково-ямковій сівбі витрачається 100-125 кг жолудів, а у сівбі біогрупами і стрічковій 125 кг.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.