Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО ... Юридична сутність товариства полягає в тому, що особи, які об'єднуються для однієї спільної мети, юридично не зникають у створеному ними союзі1

Юридична сутність товариства полягає в тому, що особи, які об'єднуються для однієї спільної мети, юридично не зникають у створеному ними союзі1. Тобто суб'єктами цивільного обігу залиша­ються особи, які створили товариство, а не товариство.

Спільна діяльність тривалий час регулювалася нормами ЦК УРСР 1964 р. (глава 38 «Сумісна діяльність»). Вказані норми пев­ним чином стримували розвиток даних відносин, оскільки не дозво­лялось укладання між громадянами таких договорів, які виходили за межі побутових, а також їх укладення між громадянами та орга­нізаціями у будь-яких випадках. Крім того, ст. 430 ЦК УРСР 1964 р. зазначала, що сторони зобов'язуються сумісно діяти для до­сягнення будь-якої господарської мети.

Проте приватно-правові відносини у цій сфері не обмежуються лише «господарською метою», тобто метою отримання прибутку, і розповсюджуються на різні види діяльності: творчу, наукову, бла­годійницьку тощо. Отже, спільна діяльність може мати «власне під­приємницькі і так звані ідеальні цілі, об'єднуючи представників вільних професій, які не є підприємцями»2.

Відступ від обмежень спільної діяльності лише господарською метою запропонований у новому ЦК України. Визначення договору про спільну діяльність вказує на будь-яку мету, яка не суперечить законові (ст. 1130 ЦК України).

Зобов'язання, що виникає на підставі цього договору, має свої особливості і останнім часом є дуже розповсюдженим видом зобо­в'язань. Законами України «Про підприємництво», «Про влас­ність», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про режим іно­земного інвестування» були зняті передбачені у ЦК УРСР 1964 р. обмеження щодо суб'єктного складу і передбачається можливість його укладання як фізичними, так і юридичними особами, у тому числі й іноземними. Договори про спільну діяльність за участю іно­земного інвестора згідно зі ст. 24 Закону України «Про режим іно­земного інвестування» підлягають державній реєстрації.

Аналіз норм ЦК України дозволяє зробити висновок про сут-тєвість запропонованих змін, які надають можливість по-новому оцінити договір про спільну діяльність. Перш за все треба виділити загальні ознаки договору про спільну діяльність:

1) обов'язок сторін діяти спільно без створення юридичної особи;

2) мета діяльності, що об'єднує учасників, може бути будь-якою, але не може суперечити законові.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 573;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.