Принципи створення та функціонування АІСБО

Автоматизована інформаційна система обліку

Масове проектування АІС спричинило необхідність розробки єдиних теоретичних засад, методичних підходів до їх створення, впровадження і функціонування.

Сформульовані академіком В.М.Глушковим науково-методичні засади й практичні рекомендації щодо проектування АІС управління в сучасних умовах перетворилися наметодичні принципи створення автоматизованих інформаційних систем.

Під час створення АІС потрібно керуватися принципами:

- системності;

- розвитку;

- сумісності;

- стандартизації та уніфікації;

- ефективності.

Принцип системності (системний підхід) є основоположним при створенні, функціонуванні і розвитку АІС в цілому та АІСБО зокрема. Він дає змогу: розглядати досліджуваний об’єкт як єдине ціле; виявляти завдяки цьому різноманітні типи зв’язків між структурними елементами, які забезпечують цілісність системи; встановлювати напрям виробничо-господарської діяльності системи та реалізовувати в ній конкретні функції. Системний підхід передбачає проведення двоаспектного аналізу, що поєднує в собі макро- і мікропідходи.

При мікроаналізі система обліку або її елемент розглядаються як частина системи вищого порядку. Особлива увага приділяється інформаційним зв’язкам: установлюється їх кількість, виокремлюються та аналізуються ті зв’язки, що зумовлені метою вивчення системи, й відбираються найперспективніші, які реалізують задану цільову функцію. Вивчається структура об’єкта, аналізуються її складові елементи щодо їх функціональних характеристик, які виявляються через зв’язки з іншими елементами та зовнішнім середовищем. У процесі проектування АІС з обліку системний підхід дає змогу використовувати математичний опис функціонування й дослідження різноманітних властивостей окремих елементів і системи обліку в цілому, моделювати досліджувані процеси для аналізу роботи створюваних систем обліку.

Практичне значення системного підходу полягає в тому, що він ще й дає змогу використати ЕОМ для дослідження поводження системи, яка проектується, в конкретних умовах. Тому в основу створення АІСБО в сучасних умовах покладено метод моделювання на базі системного підходу, який дає змогу відшукувати оптимальний варіант структури системи, забезпечуючи найвищу ефективність її функціонування.

Принцип розвитку (відкритості) полягає в тому, що АІС створюється з урахуванням можливості постійного поповнення й оновлення функцій цієї системи та видів її забезпечення. Передбачається, що АІСБО має нарощувати свої обчислювальні можливості, оснащуватися новими технічними і програмними засобами, бути здатною постійно розширювати й оновлювати склад задач та інформаційний фонд, створюваний у вигляді баз даних.

Принцип сумісності полягає в забезпеченні здатності взаємодії АІС різних видів і рівнів у процесі їхнього спільного функціонування. Реалізація цього принципу дає змогу забезпечувати нормальне функціонування економічних об’єктів, підвищувати ефективність управління.

Принцип стандартизації та уніфікації полягає в необхідності застосування типових уніфікованих і стандартизованих елементів функціонування АІС. Упровадження у практику створення і розвитку АІС цього принципу дає змогу скоротити часові, трудові та вартісні витрати на їх створення з максимально можливим використанням нагромадженого досвіду щодо формування проектних рішень та автоматизації проектних робіт.

Принцип ефективності полягає в досягненні раціонального співвідношення між витратами на створення АІС з обліку та цільовим ефектом, отриманим при їхньому функціонуванні.

Необхідно також врахувати організаційно-технологічні принципи, без яких неможливе розроблення та впровадження НІТ в практику управління.

Дотримуватися наведених принципів необхідно під час проведення робіт зі створення та експлуатації АІСБО, тобто протягом усього життєвого циклу цих систем.

У процесі створення АІС виникають вимоги, продиктовані додатковими принципами, а саме: принцип безпеки даних; принцип надійності системи; принцип продуктивності; принцип пристосування.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 933;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.