Протипожежне водопостачання

Промислові приміщення мають внутрішнє і зовнішнє протипожежне водопостачання за проектом, згідно з вимогами СНиП 2.04.02-84 та СНиП 2. 04. 01 – 85.

Внутрішнє водопостачання здійснюється через пожежні крани (ПК), розміщені на висо­ті 1,35 м і розраховані на витрату води від 2,5 до 3 л/с залежно від кількості поверхів будівлі, кількості людей, які одночасно знаходяться у приміщенні і від категорії будівель і споруд.

Внутрішнє водопостачання передбачене у житлових будинках з дванадцяти поверхів і більше; у будівлях гуртожитків, готелів, шкіл при кількості поверхів більше п’яти; у навчальних закладах більше шести поверхів; у санаторіях, будинках відпочинку, у дитячих садках, яслах, на вокзалах, у магазинах, кінотеатрах (більше 200 місць). ПК комплектується прогумованим рукавом та пожежним стволом. Довжина рукава 10 або 20 м.

Зовнішнє протипожежне водопостачання здійснюється через гідранти, які (розміщені) розташовані на території підприємства на відстані 100-200 м по периметру будівель вздовж доріг і не ближче 5 м від стін. Витрати води беруть залежно від ступеня вогнестійкості будівель, їх об’єму, категорії пожежо- і вибухонебезпеки виробництва у межах від 10 до 40 л/с, у жилих будівлях не менше 5 л/с.

Зовнішнє протипожежне водопостачання буває і безпровідним при наявності водоймища, ємності, резервуару, басейна. При необхідності встановлюють стаціонарні пожежні насоси, які подають струмінь води на висоту не менше 10 м, або рухомими автонасосами та мотопомпами. Під’їзні дороги повинні бути завширшки 3,5-4 м. Вода в ємностях і резервуарах не повинна понижуватися за добу більше ніж на 3-5 см.

 

  1. Види пожежної охорони

Пожежна охорона створюється з метою захисту життя і здоров'я громадян, приватної, колективної та державної власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки на об'єктах і в населених пунктах.

Основними завданнями пожежної охорони є:

- здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог;

- запобігання пожежам і нещасним випадкам на них;

- гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги у ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха.

Пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Державна пожежна охорона формується на базі існуючої воєнізованої та професійної пожежної охорони, які входять до системи Міністерства надзвичайних ситуацій, і здійснює державний пожежний нагляд. Державна пожежна охорона складається з підрозділів, апаратів управління та допоміжних служб, а також пожежно-технічних навчальних закладів і науково-дослідних установ.

Державна пожежна охорона є одночасно самостійною протипожежною службою цивільної оборони, а також службою, яка в межах своєї компетенції виконує мобілізаційну роботу.

Підрозділи відомчої пожежної (пожежно-сторожової) охорони створюються на об'єктах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. Підрозділи відомчої пожежної охорони, що мають виїзну пожежну техніку, залучаються до гасіння пожеж у порядку, який встановлюється державною пожежною охороною.

У місцевих населених пунктах, де немає підрозділів державної пожежної охорони, органами місцевої державної адміністрації створюються місцеві пожежні команди.

На промислових підприємствах, в установах та організаціях з метою проведення заходів щодо запобігання пожежам та організації їх гасіння створюються добровільні пожежні дружини (команди) з числа робітників, службовців, інженерно-технічних працівників та інших громадян.

На підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше чоловік за рішенням трудового колективу створюються пожежно-технічні комісії.

З метою об'єднання зусиль трудових колективів, вчених, фахівців пожежної охорони та окремих громадян у галузі забезпечення пожежної безпеки можуть створюватись асоціації, товариства, фонди та інші добровільні протипожежні об'єднання громадян, які здійснюють свою діяльність згідно з чинним законодавством України.

 








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 1015;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.