Ендосимбіотичні асоціації

В ізольовані протопласти рослин вводили мікроорганізми наступних систематичних груп: бактерії, дріжджі, ціанобактерії, ціанели.

Існує кілька способів введення мікроорганізмів в протопласти:

– ендоцитоз (інвагінація плазма леми), при цьому везикула з мікроорганізмом звільняється в цитоплазмі протопласту;

– інтеграція (злиття) мембран протопласту і мікроорганізму, органели водоростей вивільняються в цитоплазму протопласту, але при цьому вони не оточені плазма лемою протопласта.

– введення мікроорганізму у штучні мембрани – ліпосоми. Наприклад, в протопласти цибулі вводили ціанобактерії, поміщені в ліпідні краплі.

Кожен з методів має свої переваги і недоліки. В першому випадку везикули, оточені цитоплазматичною мембраною протопласту, в результаті чого може відбутися злиття з лізосомами і руйнування мікроорганізму.

У другому випадку відбувається порушення цілісності мікроорганізму: в цитоплазмі опиняються органели.

В третьому випадку в цитоплазмі опиняються інтактні мікроорганізми, що являється однією з умов відтворення природного симбіозу. Такого ж результату можна досягти, використовуючи метод мікроін’єкцій (наприклад – ціанобактерій) в простір між стінкою і плазмольованою клітиною цибулі. Цей спосіб можна розглядати або як стадію перед попаданням бактерій в цитоплазму, або як одержання асоціацій міжклітинного типу.

На жаль, життєздатних систем на основі ізольованих протопластів в даний час не одержано, так як в процесі культивування відбувалось руйнування або мікроорганізму, або протопласту. Необхідні подальші дослідження.








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.