Тема 8. Теорії керівництва і лідерства

1. Поняття керівництва і лідерства. Форми влади

2. Загальна характеристика стилів керівництва

3. Теорія лідерських якостей

4. Теорія лідерської поведінки

5. Теорія ситуаційного лідерства

Питання 1. Поняття керівництва і лідерства. Форми влади

 

Наявність права і реальної можливості впливати на діяльність підлеглих є необхідною передумовою управління. Вплив - це така поведінка однієї особи, яка вносить зміни в поведінку іншої. Процес впливу на підлеглих, який є засобом змусити їх працювати на досягнення єдиної мети, називається процесом керівництва.

Існують різні способи реалізації такого права: як на формальних засадах, так і на неформальних; від жорсткого автократичного до найменшого (ліберального) втручання в діяльність підлеглих.

Лідер – це особа, яка на підставі властивих їй особистих якостей і характеристик, має змогу впливати на інших людей шляхом формування у них певного настрою та відповідних бажань. Тобто, такий вплив э неформальним.

Особистий авторитет, як правило, пов΄язаний з наявністю у лідера таких рис, як: енергійність, професійні здобутки, незалежність характеру, ризикованість, ораторські та риторичні здібності, комунікабельність, емпатія тощо.

Керівник – посадова особа, яка має право розпоряджатися підлеглими в їх сумісній діяльності для досягнення цілей організації. Тобто, такий вплив здійснюється на формальних засадах і керівник має авторитет посадової особи.

Влада – це можливість реально вплинути на поведінку інших людей, право наказувати, вимагати виконання прийнятих рішень, розподіляти ресурси, діяти як організатор, керівник і контролер одночасно.

Влада може набувати різноманітних форм (таблиця 8.1).

Таблиця 8.1








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 684;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.