Структури осадочних порід

Структура – це переважно мікроскопічна особливість і вивчається переважно в шліфах під мікроскопом. І тільки в псефітових і псамітових породах, завдяки великому розміру зерен та уламків можна вивчати структури макроскопічно.

Структури уламкових порід визначаються головним чином розміром і формою уламків та зерен мінералів. Серед них виділяють такі структури:

1 Псефітова – d>1 мм

2 Псефо-псамітова – присутні зерна d>1 мм і <1 мм

3 Псамітова – d=1- 0,1 мм

4 Алевритова – d=0,1- 0,01 мм

5 Псамо-алевритова – присутні зерна d=1; 0,5; 0,25 мм і
0,1; 0,05; 0,025 мм;

6 Псамо-пелітова – присутні зерна d=1; 0,5; 0,25 мм і
<0,01 мм

7. Пелітова – d<0,01 мм

Для хемогенних порід характерна кристалічно-зерниста будова. Єдиної класифікації їх структур немає. Найчастіше виділяють оолітові і сферолітові структури, бобовидні, пізолітові, волокнисті, аморфні. Оолітові структури характеризуються округлими формами зерен(ооліти) розміром 0,1-1 мм; сферолітові, подібні ззовні до оолітових, але в розрізі видно радіальну будову; пізолітові – присутні в значній кількості пізоліти – округлі утворення концентричної будови, діаметром більше одного міліметра; бобовидні – зовні подібні до пізолітових, але бобовини мають однорідну неконцентричну будову. Аморфні структури вивчаються в шліфах, коли прозора або слабозабарвлена маса породи погасає в схрещених ніколях.

Для органогенних порід характерні біоморфні , органогенні, детритові, біогенно-шламові структури.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 545;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.