Пов’язки на грудну клітку

Спіральна пов’язка. Для цього беруть кусок бинта до­вжиною близько 1,5-2,0 м, його середину кладуть на одне з надпліч, кінець бинта закріплюють коловим ходом у ниж­ніх відділах грудної клітки. Висхідною спіральною пов’язкою покривають усю грудну клітку до пахових ямок, кінець закріплюють коловим ходом, а кінці бинта, що віль­но звисають, перекидають через друге надпліччя і зв’язують вузлом (рис. 33).

Рис. 33. Спіральна пов’язка на грудну клітку

Хрестоподібна або вісімкоподібна пов’язка. Розрізня­ють два види таких пов’язок: хрестоподібні пов’язки з го­ризонтальним розміщенням ходів бинта і хрестоподібні пов’язки з вертикальним розміщенням ходів бинта. Хрес­топодібну пов’язку з горизонтальним розміщенням ходів бинта накладають так: закріпивши кінець бинта коловим ходом на грудній клітці і вивівши бинт з підпахової ямки, його спрямовують косо в одну з надключичних зон, а по­тім, перевівши на спину, ведуть горизонтально в другу над­ключичну зону і роблять косий хід на грудях, перегинаючи попередній. Усі ходи, чергуючи, повторюють кілька разів, кінець закріплюють коловим ходом Таку пов’язку можна накладати і на спину. При цьому горизонтальні ходи роз­міщують на грудній клітці спереду, а хрестоподібні - ззаду.

При накладанні хрестоподібної пов’язки на грудну клітку з вертикальними ходами після переходу косого ходу бинта через надпліччя хід бинта по спині роблять не горизонтально, а вертикально (з надключичної зони в підпахвову зону цього ж боку), після чого ходи бинта повторюють, як і при накладанні попередньої пов’язки. Так можна на­класти пов’язку і на спину, вертикальні ходи при цьому йдуть по передній поверхні грудної клітки.

Пов’язка на молочні залози. Кінець бинта закріплюють на грудній клітці нижче від основи молочних залоз. Почи­наючи з пахової лінії хворого боку, хід бинта спрямовують косо вгору, одночасно ніби піднімаючи молочну залозу вгору і назовні. Далі бинт ведуть через надключичну зону другого боку, а потім косим ходом по спині, повертаючись у пахову ямку хворого боку, ведуть косо по зовнішній по­верхні грудної клітки, обхоплюючи і піднімаючи молочну залозу досередини і вгору. Чергуючи ходи бинта і піднімаючись поступово вгору, накладають пов’язку на молочну залозу (рис. 34, 35).

Наведемо інший спосіб накладання такої пов’язки. Пі­сля закріплення кінця бинта під основою молочних залоз перший тур ведуть так само, як і при попередньому спосо­бі, або бинт із зони здорового надпліччя повертають і ведуть не по спині, а в підпахвову ямку здорового боку. Вийшовши з неї на передню поверхню, знову повертають на це надпліччя, потім ведуть бинт косо по спині в пахвову ямку хворого боку. Поступово піднімаючись угору, покри­вають усю молочну залозу. Іноді, якщо потрібно, чергуючи ходи бинтів, поступово покривають одночасно праву і ліву молочні залози (рис. 36).

 


Рис. 34. Пов’язка на праву молочну залозу

Рис. 35. Пов’язка на ліву молочну зало­зу

Рис. 36. Пов’язка на дві молочні залози

 

Пов’язку Дезо використовують для іммобілізації клю­чиці і плечового пояса. У підпахвову ямку хворого боку кладуть валик з м’якої тканини товщиною 5 см. Коловими ходами, що проходять через нижню третину плеча, прибин­товують плече до тулуба, а передпліччя згинають у ліктьо­вому суглобі, під прямим кутом і руку приводять до груд-; ної клітки. Після цього від пахвової ямки здорового боку хід бинта спрямовують до надпліччя хворого, переходять через надпліччя назад і опускають униз по задній поверхні

плеча, обхоплюючи лікоть зни­зу. Потім бинт ведуть навскіс по спині на хворе надпліччя, пове­ртають униз спереду плеча, об­хоплюючи лікоть знизу, і після поперечного ходу через спину всі ходи повторюють спочатку (рис. 37).

Рис. 37. Пов’язка Дезо

Оклюзійну (герметичну) пов’язку накладають при про­никаючих пораненнях грудної клітки для ліквідації відкритого пневмотораксу і переведення його у закритий. На рану, дотримуючись по­слідовності накладають 1-2 серветки або 3-4 шари бинта; потім поверх цього - прогумовану обгортку від індивідуа­льного перев’язувального пакета, поліетиленову плівку, тощо, тобто тканину, яка не пропускає повітря (краї цієї пов’язки повинні виступати на 3-4 см від країв первинної пов’язки); потім зверху ватно-марлеву подушечку або вату, що фіксується на грудній клітці бинтовою пов’язкою.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4400;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.