Вставка №1

В промышленно развитых странах мира использование ИС обеспечивает от 60 до 90% внутреннего валового продукта (ВВП), оценочная стоимость объектов ИС в общем капитале фирм составляет 0.379-0.528 от балансовой стоимости всех активов. Аналогичный показатель для Украины на 1-2 порядка ниже. Инновационной деятельностью с использованием ИС, например, в 2008г в Украине занималось только 12.7% предприятий. Этим в значительной мере объясняется низкий уровень конкурентоспособности продукции национального производства на мировом рынке. Для вовлечения ИС в хозяйственный оборот предприятий в условиях рыночной экономики необходимо чтобы специалисты и менеджеры субъектов хозяйственной деятельности обладали знаниями по основным объектам ИС, методом их оценивания, маркетингом ИС и по законодательству регулирующим охрану прав владельцев (авторов) ИС.

ИС создается в результате выполнения научных исследований, опытно-конструкторских работ, направленных на решение проблем по производству конкурентоспособной продукции, товаров в виде нематериального актива (капитала) фирмы. Только с использованием ИС обеспечивается производство товаров, востребованных на рынке. Проведения исследования для создания ИС по схеме: средства фирм -производители товаров и государства. Исследования, направленные на решение конкретных задач (например, повышение качества продукции, технологии того или иного процесса) называются прикладными и финансируются фирмами; исследования, направленные на решение глобальных проблем, или государственных проблем, носят название фундаментальные.

Затраты на НИОКР – научно-исследовательские и опытно-конструкторские разработки

 

Страна Объем ВВП, триллион $ США Затраты на НИОКР % от ВВП Высоко- технологический, экспорт, % от общего экспорта
Израиль   4,4  
Финляндия   3,88  
Южная Корея   3,7  
Швеция   3,4  
США 9.3 2.9
Германия 2.7 2.4
Япония 3.9 3,36
Франция 1.46 2.4
Великобритания 1.42 2.2
Китай   1,7  
Россия   1,16  
Украина 0.05 0.86 <0.3

В перспективе на 2011 г в Украине выпуск высокотехнологичной, наукоемкой продукции составит 1-3% от общего объема экспорта. Затраты украинских предприятий на НИОКР составляют 0.1% от оборота; в России 0.6-4%; в Германии и США 15-20%.

1.2. Характеристика объектов ИС

Большинство объектов ИПС патентуются.

Патент - документ, удостоверяющий государственной организации ИС и наделяющая его владельца исключительным правом пользования, производство и продажи продукта на ее основе в период, предусмотренный законом.

В Украине выдают патенты на основании заявленных материалов со стороны автора - Укрпатент.

Пример

Изобретение— это новое техническое решение, обладающее существенными отличиями от аналогов и дающая положительный экономический эффект. (устройства, способ, вещество, штамм микроорганизма, культуры растения, животные, применение раннее неизвестных технических решений.)

Максимальный срок действия патента 20 лет.

Полезная модель— это новое техническое решение, которое имеет промышленное применение. Необходимо «существенное отличие», или технический уровень.

Срок действия патента в Украине на полезную модель 10 лет.

Промышленный образец— это новое художественно-конструкторское решение, определяющее внешний вид продукции или услуги.

Товарный знак— это обозначения, способные отличить соответствующие товары и услуги одних юридических или физических лиц от других. Качество товарных знаков могут быть зарегистрированы словесные, изобразительные, объемные и другие комбинации. В Украине выдается свидетельство о регистрации, которая действует 10 лет с правом продолжения еще на 10 и т.д..

Ноу- Хау(хочу знать) - это незащищенная охранными документами, неопубликованные в печати и сохраняемые в тайне знания или опыт.

Пример товарного знака:известная в мире американская фирма кока-кола. Однако технология незапатентована и является «ноу-хау».

В Украинском законодательстве понятие «ноу-хау» трактуется как коммерческая тайна.

В результате замедленного инновационного процесса, причиной которого является разрыв коммуникационного взаимодействия между участниками процесса.

МКИ – международные индексы классификации.

Основне призначення МПК (міжнародної патентної класифікації)

Патентні документи містять величезний обсяг інформації. Вони містять майже всі дані про досягнення людства в галузі техніки й технології, тому зазвичай важливо, щоб ця інформація була доступна всім, кому вона потрібна. Для цього потрібні системи, які певним чином ідентифікували б патентні документи, що належать до тієї чи іншої галузі техніки, і, отже, які дозволили б знайти потрібну інформацію.

Натепер створено й широко застосовуються спеціальні інструменти для вирішення цієї проблеми – міжнародні класифікації об’єктів промислової власності, а саме: міжнародна патентна класифікація (МПК).

Основне призначення МПК – бути інструментом для пошуку патентної та науково – технічної інформації щодо конкретного технічного рішення.

Міжнародну класифікацію патенту періодично переглядають з метою вдосконалення системи з урахуванням розвитку техніки і кожні п’ять років затверджують її нову редакцію.

Перша редакція МПК діяла з 01.09.68 до 30.06.74, друга – з01.07.74 до 31.12.79, третя – з 01.01.80 до 31.12. 84, четверта – з 01.01.85 до 31.12.89, п’ята – з 01.01.90 до 31.12.94, шоста – з 01.01.95 до 31.12.99. Сьома редакція МПК набрала чинності з 01.01.2000. При цьому рекомендується, щоб патентні документи, які публікують і класифікують згідно з певною редакцією МПК, містила посилання на номер цієї редакції за допомогою відповідної арабської цифри (крім цифри 1): МПК, МПК2,МПК3... і т.п. або МПК, МПК2, МПК3...і т.п. Використовують також скорочення англійської назви ”Int. Cl” (від International Patent Classifikation).

Міжнародна патентна класифікація охоплює такі аспекти науки, техніки й технології, які можуть бути об’єктом патентного захисту. Її поділено на вісім розділів, кожен з яких позначено великою літерою латинського алфавіту від А до Н. Заголовки розділів лише наближено відображають їх зміст:

А – Задоволення життєвих потреб людини;

В – Різні технологічні процеси, транспортування;

С – Хімія, металургія;

D – Текстиль, папір;

Е – Будівництво, гірнича справа;

F – Механіка, освітлення, опалення, двигуни й насоси, зброя, боєприпаси, вибухові роботи;

G – Фізика,

Н – Електрика.

Розділи поділяють на класи, індекс кожного з яких складають з індексу розділу та двозначного числа, наприклад В 01, F 28. Заголовок класу відображає зміст класу, наприклад:

В 01 – Способи й пристрої загального призначення для виконання різних фізичних і хімічних процесів;

F 28 – Теплообмін.

Кожний клас містить один або більше підкласів. Індекс підкласу складають з індексу класу й великої літери латинського алфавіту, наприклад, В 01 F. Заголовок підкласу з максимальною точністю визначає зміст підкласу, наприклад:

B 01 F – Змішування, наприклад розчинення, емульгування, диспергування.

Кожний підклас складають з окремих рубрик, які називають „дробовими рубриками”. Дробові рубрики поділяють на основні групи та підгрупи.

Індекс дробової рубрики складають з індексу підкласу, за яким розміщено два числа, відокремлені одне від одного навкісною рискою.

Індекс основної групи складають з індексу підкласу, за яким розміщено одно -, дво – або тризначне число, навкісна риска та два нулі, наприклад B 01 F 9/00. Текст основної групи визначає галузь техніки, яку вважають доцільною для проведення пошуку, наприклад:

B 01 F 9/00 – Змішувачі з обертовими резервуарами.

Підгрупи утворюють рубрики, підпорядковані основній групі. Індекс підгрупи аналогічний індексу основної групи, проте після навкісної риски розміщено щонайменше дві цифри, крім 00, наприклад B 01 F 9/10.

Кожну третю або четверту цифру після навкісної риски слід розуміти як подальше додаткове ділення попередньої цифри. Отже, підгрупу з індексом 3/426 треба поставити після підгрупи 3/42, але перед підгрупою 3/43.

Текст підгрупи завжди розглядають у межах обсягу її основної групи і визначає тематичну галузь, у який вважають найбільш доцільним проведення пошуку. Перед текстом підгрупи ставлять одну або більше крапок, які визначають ступінь її підпорядкованості, тобто вказують на те, що підгрупа є рубрикою, підпорядкованою найближчій розміщеній вище рубриці, надрукованій з меншим відступом, тобто такій, що має на одну крапку менше.

15/00 Т

15/02 . Т1

15/04 .. Т2

15/06 .. Т3

15/08 . Т4

15/10 .. Т5

15/12 ...Т6

15/14 .... Т7

В 29 В 15/00:Т – Т7 – охоплення тематики різних груп.

У будь – якому разі текст підгрупи слід розглядати в межах змісту розміщеної вище рубрики, якій підпорядковано цю групу, наприклад:

В 01 F 9/00 – Змішувачі з обертовими резервуарами;

............9/10. – навкруги вертикальної осі.

Текст підгрупи В 10 F 9/10 треба розуміти так: „Змішувачі з резервуарами, які обертаються навкруги вертикальної осі”.

Або, наприклад:

В 01 F 7/00 – Змішувачі з обертовими перемішувальними пристроями в нерухомих резервуарах;

7/16 . з мішалками, які обертаються навкруги вертикальної осі;

7/18 .. з пропелерами.

Текст підгрупи В 01 F 7/18 слід розуміти так: „Змішувачи з резервуарами, які обертаються навкруги вертикальної осі”.

Часто за заголовком класу, підкласу або за рубрикою слідує фраза в дужках, яка містить посилання на іншу рубрику МПК. Така фраза вказує на те, що тематика, які визначають посиланням, охоплюється іншою рубрикою (або рубриками) МПК.

Посилання може мати одне з таких значень:

― обмеження обсягу (звуження меж рубрики, яку розглядають);

― вказівку про перевагу (іншої рубрики над тією, яку розглядають);

― інформативну вказівку (інша рубрика „має перевагу” порівняно з рубрикою, яку розглядають).

Технічна суть винаходу стосується або створення (вдосконалення) будь-якого об’єкта, або вказує на те, як цей об’єкт використовується. Цей факт знаходить своє відображення в побудові МПК, яка поєднує в собі два підходи до оцінки класифікованого об’єкта: функціонально-орієнтовний і галузевий.

Правильне класифікування технічної суті можна виконати, дотримуючись таких послідовних дій: вибрати найбільш відповідний розділ, потім клас, підклас і, нарешті, основну групу або і її межаї найбільш відповідну підгрупу з найбільшою кількістю крапок, обсяг якої буде достатнім, щоб охопити всі найважливіші особливості технічної сути розглядуваного об’єкта.

Повний класифікаційний індекс складають з комбі­нації символів, які використовують для позначення розділу, класу, підкласу та основної групи або підгрупи (рис.).

 

 

 

 


Рис. Приклад повного класифікаційного індексу згідно з МПК

 

Часто за заголовком класу, підкласу або за рубрикою слідує фраза в дужках, яка містить посилання на іншу рубрику МПК. Така фраза вказує на те, що тематика, яку визначають поси­ланням, охоплюється іншою рубрикою (або рубриками) МПК.

Посилання може мати одне з таких значень:

- обмеження обсягу (звуження меж рубрики, яку роз­глядають);

- вказівку про перевагу (іншої рубрики над тією, яку розглядають);

- інформативну вказівку (інша рубрика «має перевагу»порівняно з рубрикою, яку розглядають).

Технічна суть винаходу стосується або створення (вдо­сконалення) будь-якого об'єкта, або вказує на те, як цей об'єкт використовується. Цей факт знаходить своє відображення в побудові МПК, яка поєднує в собі два підходи до оцінки класи­фікованого об'єкта: функціонально-орієнтований і галузевий.

1. Мікульонок І.О. Основи інтелектуальної власності: навч. посіб. – К.: ІВЦ “Вид-во “Політехніка”, Ліра-К, 2005. – 232 с - С. 70, 73.

2. Охорона промислової власності в Україні. / За ред. О.Д.Святоцького, В.Л.Петрова. – К.: “Видавничий дім “ІнЮре”, 1999. – 400с. С. 154-155.

Примеры МКИ (индексов классификации в пищевой промышленности:

Консервирование – А 23 В 9/00

Способы обработки – В 02 В 5/00- 5/02

Уборка зерна А 01 D

Хранение зерна A 01 D 75/02

Комбайны зерноуборочные A 01 D 55/00-73/00

Машины и устройства A 01 D 75/00 – 75/30

Сушка зерна B 02 B

В Украине первый закон об ИС был принят в 1991 г., об защите прав – в 1992, в последующие было принято более 10 Законов.

В 1967 г. в Стокгольме, на Конференции. На который была образована ВОИС, было утверждено, что ИС – право на конкретный результат творческой деятельности в производственной, научной и художественной сферах.

В Германии существует вечное право авторов на ИС. Франция – на период жизни автора, США – на 50 лет после смерти автора.

Суммарное количество заявок на изобретения ИПС в Украине

 

 

В 2004г наметился спад: изменилась форма подачи; оплата за заявку автором, срок действия патента.

Из общего числа заявок на ИС в 2008г.

 

Изобретения Полезные модели Промышленные образцы Товарные знаки
17,4% 15,7% 5,6% 1,3%

Из общего числа изобретений в мире- 744000

 

 

 

  Учасники новшеств Стадии жизненного цикла инновации
Создание новшества Коммерциализация новсшества
Исследования Разроаботка Патентование Рыночная цена Освоение Производ- ство
Разработчик НИОКР  
Предпри- Ятие  
Инвестор          
Госудаство        
                     

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 576;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.024 сек.