Взаємозв'язок вікової структури з режимом відтворення населення

Вікова структура відіграє активну роль не тільки в демографічних, але й у всіх соціальних процесах. З віком пов'язана психологія, емоційність, певною мірою – розум людини. У суспільстві з високою народжуваністю і, відповідно, з високою часткою молоді багато ентузіазму, “гарячих поривів” та нерозважливості. Масштабні революції частіше відбуваються в суспільствах з молодою віковою структурою, тобто там, де присутня висока питома вага молоді в суспільстві. Навпаки, старіють суспільства, які із високою питомою вагою людей похилого віку схильні до догматизму і застою, але в цих суспільствах і більше мудрості, їм рідко загрожують революції.

Вікова структура тісно взаємодіє з характеристиками відтворення населення. Розрізняють три типи такої взаємодії (рис. 3.1).

1. Перший тип відтворення населення (рис. 3.1 а) характеризується високою народжуваністю і смертністю. Вікова піраміда такого населення має широку нижню основу (яка утворює високу питому частку дітей у структурі населення) і вузьку верхню основу (незначну частку тих, хто доживає до похилого віку). Такий тип відтворення населення можна назвати “примітивним” (за багатьма параметрами, і не тільки демографічними, таке найменування йому цілком підходить).

 

 

 

а) примітивний тип

 

2. Промисловий та соціальний розвиток суспільства має серед своїх результатів також і зниження рівнів смертності та народжуваності. Зростання чисельності населення сповільнюється і врешті-решт припиняється. Вікова структура набуває форми дзвона (рис. 3.1 б). Такий тип можна назвати нерухомим, або стаціонарним.

 

 








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 802;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.