Спеціальні схеми решіток.

а) Шпренгельна решітка. Необхідність в шпренгельній решітці виникає у фермах з великою висотою (4…5 м), коли при дотриманні раціонального кута нахилу розкосів до поясу (α=35…450) довжина панелей верхнього поясу lm виявляється занадто великою (рис. 8.15,а). Введені додаткові шпренгелі (рис. 8.15,б) зменшують довжину панелей lm з метою вузлового прикладання навантаження або зменшення розрахункової довжини стиснутого поясу в площині ферми.

 

Рис. 8.15. До проектування шпренгельної решітки: а – вихідна трикутна решітка у фермі великої висоти; б – шпренгельна решітка

 

 

б) Хрестова решітка (рис. 8.16). Застосовується у фермах, які працюють на двостороннє навантаження (горизонтальні в’язеві ферми покриття, щогли, тощо).

 

Рис. 8.16. Хрестова решітка

 

 

Перехресні розкоси виконуються з достатньо гнучких стержнів, а тому під дією навантаження працюють лише розтягнуті розкоси, а стиснуті розкоси виключаються з роботи (втрачають стійкість) внаслідок своєї великої гнучкості. Таким чином, хрестова решітка перетворюється в розкісну з розтягнутими нисхідними розкосами (рис.8.17). Одночасно решітка перетворюється зі статично невизначеної в статично визначену.

в) Ромбічна решітка (рис. 8.18).

г) Напіврозкісна решітка (рис. 8.19).

Позитивна властивість ромбічної та напіврозкісної решіток полягає у тому, що використовуючи їх, можна одержати розмір панелі у два і більше разів менший від висоти ферми. Ці решітки також мають значну жорсткість і застосовуються у мостах, вежах, щоглах, в’язях для зменшення розрахункової довжини стержнів і особливо раціональні, коли в конструкціях діють великі поперечні сили.

 

Рис. 8.17. Схема роботи хрестової решітки на двостороннє навантаження

 

Рис. 8.18. Ромбічна решітка

 

Рис. 8.19. Напіврозкісна решітка

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1007;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.