Техніко-економічний розрахунок трубопроводів

 

Питання про найвигідніші швидкості, а отже, про діаметр магістрального трубопроводу вирішується техніко-економічним розрахунком.

Найвигідніший діаметр трубопроводу буде таким, при якому загальні затрати складаються з витрати на експлуатацію трубопроводу і його капіталовкладень.

Основною складовою частиною річних експлуатаційних затрат є вартість енергії , яка витрачається на транспортування рідини; її можна визначити з рівняння:

 

, (2.95)

 

де r - густина рідини, кг/м3; Q – витрати рідини, м3/год.; Н – напір, м; hн – к.к.д. насосної установки; t - кількість годин на рік роботи насосної установки; m – вартість 1 кВт×год. енергії.

Загальну річну вартість експлуатації трубопроводу отримаємо, додавши до вартості енергії річні витрати на утримання обслуговуючого персоналу і ремонт :

 

. (2.96)

 

Річні витрати на погашення капіталовкладень визначаються величиною річних амортизаційних відрахувань а, які виражаються у відсотках (приблизно 6¸10 %), за формулою:

 

, (2.97)

 

де А – загальна вартість прокладки трубопроводу.

Графічна залежність експлуатаційних Се і амортизаційних Са витрат від діаметру трубопроводу d представлена на рис. 37.

 

 

    Ціна, грн.
Діаметр трубопроводу, м

 

Рис. 37. Експлуатаційні та амортизаційні витрати в залежності

від діаметру трубопроводу.

 

Підсумовування ординат кривих Се=f(d) і Са=f(d) дає криву С=Сеа=f(d). Мінімум цієї кривої і визначає найвигідніший діаметр трубопроводу та область оптимальних діаметрів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.