ТЕМА 13. Світовий валютний ринок і світова валютна система

 

Міжнародні валютні відносини, їх функції і роль в системі світогосподарських зв’язків. Світова валютна система, її основні елементи. Міжнародна валютна ліквідність. Структура міжнародних ліквідних засобів. Валютні цінності. Види валют. Роль золота в міжнародних валютних відносинах. Показники міжнародної валютної ліквідності.

Еволюція світової валютної системи. Золотомонетний стандарт. Бретон-Вудська система. Сучасна валютна система, її риси та проблеми функціонування.

 

Міжнародні валютні відносини і світова валютна система.

Валютна система – це форма організації та регулювання валютних відносин, закріплена національним законодавством чи міжнародними угодами.

Національна валютна система – це форма економічних відносин країни, за допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні кошти держави.

Світова валютна система –

§ це форма організації міжнародних валютних ( грошових) відносин, що історично склалася і закріплена міждержавною домовленістю,

§ це сукупність способів, інструментів, міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється взаємний платіжно-розрахунковий обіг у межах світового господарства,

§ включає міжнародні організаційні інститути та комплекс міжнародно-договірних і державно-правових норм, що забезпечують функціонування валютних інструментів.

Основні завдання світової валютної системи:

§ ефективне опосередкування платежів за експорт і імпорт товарів, капіталу, послуг та інших видів міжнародної діяльності;

§ створеняі сприятливих умов для розвитку виробництва та міжнародного поділу праці;

§ забезпечення безперебійного функціонування економічної системи вільного підприємництва.

Світова валютна система склалась до середини XIX ст. Характер її функціонування і стабільність залежать від ступеня відповідності її принципів структурі світового господарства, розстановки сил та інтересам ведучих держав.

Хоча світова валютна система переслідує глобальні світогосподарські цілі та має особливий характер функціонування , вона тісно пов’язана з національними валютними системами, діє як грошова система окремих країн і виконує східні функції.

Основні елементи національної і світової валютних систем

Національна валютна система Світова валютна система
Національна валюта Резервні валюти, міжнародні рахункові валютні одиниці
Умови конвертування національної валюти Умови взаємної конвертування валют
Паритет національної валюти Уніфікований режим валютних паритетів
  Режим курсу національної валюти Регламентація режимів валютних курсів
Наявність чи відсутність валютних обмежень, валютний контроль Міждержавне регулювання валютних обмежень
Національне регулювання міжнародної валютної ліквідності країни Міждержавне регулювання міжнародної валютної ліквідності
Регламентація використання міжнародних кредитних засобів обігу Уніфікація правил використання міжнародних кредитних засобів обігу
Регламентація міжнародних розрахунків країни Уніфікація основних форм міжнародних розрахунків
Режим національного валютного ринку та ринку золота Режим світових валютних ринків та ринку золота
Національні органи, що керують та регулюють валютні відносини країни Міжнародні організації, які здійснюють міждержавне валютне регулювання

Основні вимоги успішного функціонування світової грошової системи:

- Забезпечення відповідної ліквідності. Ця умова припускає існування офіційних резервів в урядів країн, які приймають участь у міжнародній торгівлі. Також потребує стимулів для того, щоб комерційні банки, які діють в якості дилерів, що торгують іноземною валютою, мали достатні її резерви для забезпечення потреб приватного сектору.

- Дія механізму вирівнювання. Ця мета потребує, щоб: окремі країни проводили економічну та фінансову політику, яка б сприяла підтриманню збалансованої міжнародної системи платежів; фінансові механізми забезпечували регулювання платіжного балансу; уряди сприяли збереженню рівноваги на ринках іноземної валюти.

- Впевненість у міжнародній грошовій системі. Якщо фірми та інвестори приватного сектору будуть впевнені у тому, що уряди проводять політику, яка веде до збалансованої міжнародної системі платежів. Вони будуть мати довіру до системи. Міжнародні організації, такі як МВФ, намагаються сприяти проведенню такої політики урядами. У доповнення до цього уряди здійснюють спільні зусилля для того, щоб викликати довіру до системи.

Основні елементи світової валютної системи:

1). Міжнародні ліквідні засоби;

2). Механізм установлення і підтримки валютних курсів;

3). Умови конвертованості валют;

4). Форми і порядок|лад| міжнародних розрахунків і платежів;

5). Режим міжнародних валютних ринків і ринків золота;

6). Міждержавні організації, що регулюючють міжнародні валютні відносини.

Міжнародна валютна ліквідність - це

· Здатність країни (чи групи країн) забезпечити своєчасне погашення своїх міжнародних зобов’язань прийнятними для кредитора платіжними засобами.

· Сукупність джерел фінансування та кредитування світового платіжного обігу.

§ Сукупність усіх платіжних інструментів, які можуть використовуватися у міжнародних розрахунках.

Основні компоненти міжнароднлї валютної ліквідністі:

· Офіційні золоті резерви країни

· Валютні резерви країни

· Рахунки в СДР та ЄВРО

· Резервна позиція в МВФ ( право країни – члена на автоматичне отримання безумовного кредиту в іноземній валюті в межах 25% від її квоти ).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 797;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.