Гіперпосилання

Як відомо, гіперпосилання призначені для зв’язування одного Web-ресурсу з іншим. Гіперпосилання складається із двох частин. Перша частина це об’єкт який користувач бачить у вікні браузера і вибір якого призводить до переходу на цільовий Web-ресурс, URL-адреса якого вказана в другій частині гіперпосилання. В якості цього об’єкту можуть бути текст або/та зображення. В залежності від цього класифікують текстові та графічні гіперпосилання. При типових настройках браузера гіперпосилання виділяються на HTML-сторінці за допомогою кольору. Крім того, текст гіперпосилання виділений за допомогою підкреслення. Для визначення гіперпосилання в коді HTML-сторінки використовують парний тег <a>. Основним параметром цього тегу є параметр href, що задає URL-адресу гіперпосилання. Синтаксис запису гіперпосилання такий:

<a href=" URL-адресу "> Текстовий або графічний об’єкт </a>

Приклади запису текстового та графічного гіперпосилання показані нижче:

<a href="www.meta.ua"> Текстове гіперпосилання </a>

<a href="www.meta.ua"> <img src="logo.gif"> </a>

Вказана URL-адреса може бути відносна або абсолютна. При використанні відносної адреси повний шлях до цільового ресурсу не заданий. В цьому випадку визначення місцезнаходження цільового ресурсу відбувається з урахуванням місцезнаходження HTML-сторінки в якій використане гіперпосилання. Наприклад, якщо в файлі 1.html визначене гіперпосилання:

<a href="2.html "> Текстовий або графічний об’єкт </a>

то мається на увазі, що цільова HTML-сторінка 2.html знаходиться в тому ж каталозі, того ж комп’ютера в якому знаходиться і HTML-сторінка 1.html.

Абсолютною називається URL-адреса, в якій повністю визначено комп’ютер, каталог та файл цільового ресурсу. Наприклад:

<a href="www.example.com/html/3.html"> Абсолютне гіперпосилання</a>

Важливим параметром тегу <а> є параметр targer, за допомогою якого можливо вказати вікно браузера в яке повинен бути завантажений цільовий ресурс. Для завантаження цільового ресурсу в нове вікно браузера значення цього параметру має бути "_blank". Наприклад для визначення текстового гіперпосилання вибір якого призводить до відображення в новому вікні браузера файла 2.html необхідно:

<a href="2.html " target="_blank"> Текст </a>

Відзначимо, що при відсутності параметру target цільовий ресурс буде завантажуватись в теж вікно браузера в якому відображається HTML-сторінка з гіперпосиланням.

Цікавою є можливість гіперпосилань задати в якості цільового ресурсу певну частину власної HTML-сторінки. Наприклад, зручно читати великий документ, коли він має зміст з гіперпосиланнями на різні розділи. В цьому випадку перехід по гіперпосиланню до деякого розділу (який може знаходитись в кінці документу) призведе до відображення цього розділу на екрані. Такі гіперпосилання називаються внутрішніми. Для їх побудови необхідно за допомогою тегу <а> вказати місце переходу (покажчик) та за допомогою параметру name тега <а> присвоїти йому ім’я.

Наприклад, для переходу на 12 розділ документу на початку тексту цього розділу розмістимо покажчик з іменем "go12":

<a name="go12"></a>Текст розділу 12

Відзначимо, що в цьому випадку параметр href не використовується, а ім’я покажчик повинно бути записане за допомогою літер англійського алфавіту та цифр.

Особливістю гіперпосилання для переходу в середині HTML-сторінки є використання в параметрі href імені покажчика з перфіксом #. Наприклад:

<a href="#go12">Перехід до розділу 12</a>

 


Списки

Списки є широко розповсюджена форма показу даних, як в електронних так і в друкованих документах. Мовою HTML передбачено використання трьох стандартних видів списків: маркірованого, нумерованого та списку визначень. Відзначимо, що від інших елементів на HTML-сторінці стандартні списки відділяються порожніми рядками.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 839;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.