Водоскидна споруда

 

Для скидання поверхневих витрат із водосховища влаштовуємо баштовий водоскид автоматичної дії. Спорожнення водосховища передбачається через донний водовипуск в башті, забір води може бути здійснений за допомогою труб, розташованих вище РМО на 0,5 м. Місце розташування вибираємо за наступних умов: розташовуємо на корінній основі; відмітка дна водовипускної і водопропускної труб споруди повинна забезпечувати можливість повного спорожнення водосховища; траса водоскиду повинна бути прямолінійною в плані. Споруду розташовуємо в пониженій частині водосховища в тілі земляної греблі.

Приймальною частиною водоскиду є башта, яку проектуємо прямокутною і розташовуємо в тілі греблі. Верхню кромку розташовуємо на відмітці НПР, верхня грань стінки башти окреслена у вертикальній площині по радіусу r = 0,2м і обладнана решіткою для затримки сміття, криги і плаваючих тіл. Стінки мають змінну товщину по вертикалі і виконуються з монолітного залізобетону. В передній частині башти розташовуємо камеру затворів з затворами, що перекривають донний отвір. Маневрування затворами проводиться з службових мостів за допомогою гвинтових підіймачів. Водовідвідні труби проектуються круглі або прямокутні в поперечному перерізі і складаються із окремих уніфікованих блоків. Розміри стандартних прямокутних труб наступні: 1,0; 1,2; 1,4; 1,6; 1,8; 2,0 (м).

Для зменшення контурної фільтрації на трубах повинно бути передбачено залізобетонні діафрагми. По довжині труб в місцях примикання труби до шахти і до водобійного колодязя повинні бути передбачені температурно-осадочні шви. Вихід із труб виконується у вигляді розтрубу з центральним кутом 2δ (в межах 20…30˚). Водобійна частина виконується у вигляді водобійного колодязя, який розширюється в плані і глибиною dк, значення якої визначається розрахунком. Рисберма або розташовується на початку відвідного каналу з розширенням, або без нього. Кріплення рисберми – збірні ребристі плити під якими розташовується зворотній фільтр. Для повного або часткового спорожнення водосховища передбачено донний водоспуск із збірних залізобетонних труб діаметром 10 дм. На вході в трубу водоспуску влаштовується оголовок, який звужується в плані і має на вході обернені або пірнаючі стінки.

 








Дата добавления: 2015-06-22; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.