Вторинна сировина і замінники

Свинець тяжкий, але мякий і пластичний метал з низькою температурою плавлення. Сфера застосування зменшується перш за все через токсичність як самого металу, так і його сполук. Практично повністю припинено застосування свинцю у виробництві побутових фарбників (білила, крона, сурик та інш.), оболонок електрокабелів (замінюється пластмасами) і, нарешті, дуже обмеженим є його використання як антидетонатора автомобільного пального. Швидко скорочується застосування свинцю в будівельних конструкціях, захисному покритті корозійно-стійкої апаратури, пакувальних матеріалах, де свинець може бути замінений на алюміній, олово і пластмаси. Але загальне споживання свинцю постійно зростає у зв’язку з розвитком машинобудування (свинцеві акумулятори), сірчанокислого виробництва (захисні покриття), а також традиційних галузей споживання (бабіти, друкарські сплави, боєприпаси).

Свинець належить до металів, які багато разів включаються в сферу матеріального виробництва, оскільки відносно мало втрачаються в процесі промислового використання. Велика частина потреби в свинці в індустріально розвинених країнах і, в першу чергу, в тих з них, де його природні джерела обмежені, задовольняється за рахунок переробки автомобільних акумуляторних батарей, на виготовлення яких витрачається від 30 до 87% споживаного в цих країнах металевого свинцю.

Бісмутмає незвичайно низьку токсичність для важкого металу. Зважаючи на токсичність свинцю, та бажання замінити його на бісмут, попит на бісмут зростає.Замінниксвинцю для виготовлення куль.

 

Висновок: Найближчими роками, за оцінкою зарубіжних і вітчизняних аналітиків, основним джерелом здобуття вторинного свинцю буде лом відпрацьованих акумуляторних батарей, кількість якого збільшується у міру зростання виробництва автомобілів в світі. Але розробляються і упроваджуються у виробництво також і технології здобуття свинцю з виробничих відходів металургійних підприємств, у тому числі зі свинцевмісних пилегазових відходів, які зараз у великих кількостях викидаються в атмосферу. Вживання ефективних способів витягання з них свинцю дозволить не лише збільшити його виробництво, але і захистити довкілля від шкідливої дії цього металу і його з'єднань.

 

 








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 728;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.