Мантія та ядро Землі,їх мінеральний та хімічний склад. Джерела явних даних. Примітивна та деплетована мантія

Только конец начало Саша Нижня мантіяЗробити обгрунтовані припущення щодо складу і стану речовини в нижній мантії ще важче. Припускають, що вона гомогенна. Припускають, що вона також має силікатний склад (подібний до кам’яних метеоритів). Припускають, що вона містить більше заліза ніж верхня мантія. Вважається, що тут може знаходитись гомогенна суміш залізистих: піроксену - (Mg,Fe)SiO3 з олівіновою та перовскітовою структурою (координаційні числа - в заліза і магнію 6 і 12, відповідно) та периклазу - (Mg,Fe)O з структурами від хлористого натрію до хлористого цезію (при цьому зростають координаційні числа - в заліза і магнію від 6 до 8). Якщо припущення про склад нижньої мантії справедливі, то вона досить сильно відрізняється від земної кори за поширеністю елементів:

Поширеність елементів в Земній корі та нижній мантії (%)

O Si Al Fe Ca Na K Mg Ti S Ni

земна кора 47 29,5 8,05 4,65 2,96 2,5 2,5 1,87 0,45 0,05 0,005

нижнямантія 35 18 1,8 25 1,4 0,7 14 2 1,35

Таким чином, хоча кисень і залишився на 1 місці, але доля його в загальній масі суттєво знизилась.

На друге місце вийшов Fe, підвищились вмісти Mg, Ni, S і відносно знизились – Si, Ca, Al, Na, K.

Примітивна мантія виділилась як складова частина мантії після розділення ядра,але перед розділенням кори. Примітивна мантія буде відрізнятися хондритами,як наслідок 2 процесів:перший це потрапляння об’єму речовини з внутрішньої частини сонячної системи чи впродовж формування Землі,та другий – потрапляння сидерофільних елементів до земної кори. Це силікатна частина Землі,в період існування після відділення ядра,проте до початку диференціації на кору і зараз існуючу мантію.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1603;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.