Одношарошкові долота

Одношарошкові долота (рис. 4.57) призначені для низько обертового буріння.

Усі вони належать до одного типу СЗ. Шарошка має форму кулі, зрізаної біля основи цапфи, і змонто­вана так, щоб її центр лежав на осі обертання долота.

Тому при обертанні шарошки породоруйнівні елементи не відриваються від вибою, що обумовлює її ріжуче-сколюючу дію на породу.

Для підводу промивної рідини до вибою долото має один похило-розміщений промивний отвір.

Озброєння єдиної шарошки представлене твердосплавними зубцями з великою висотою над тілом шарошки та загостреною копитоподібною робочою поверхнею. Потужна опора і озбро­єння, значна товщина стінок шарошки гарантують безаварійну високоефективну роботу доліт на великих глибинах. Форма шарошки забезпечує руйнування вибою у вигляді напівсфери. Відсутність характерних для тришарошкових доліт зворотних конусів у трьох шарошках, а також спинок трьох лап, повернутих до стінки свердловини, перешкоджає швидкій зміні направлення буріння, робить одношарошкові долота незамінними при швидкому наборі кривизни в похилому і горизонтальному бурінні.

Такі долота були розроблені у колишньому «СевКавНИПИнефть» (м. Грозний), а в даний час випускаються з герметизованою опорою, яка уніфікована і представлена трьома радіальними і одним упорним підшипниками ковзання з кульовим (замковим) підшипником. Поверхні ковзання наплавлені твердим сплавом. Опора герметизована ґумовим кільцем круглого перерізу .

Вони призначені для буріння карбонатних порід, таких як доломіти, вапняки, конгломерати та ін.

 
 
а − основна (серійна); б −з кільцевими проточками на шарошці; в −з нижнім промиванням; г −з конічними зубками; 1 − корпус долота; 2 − шарошка Рисунок 4.56 − Модифікація одношарошкових доліт

 


За границею одношарошкові долота випускаються тільки фірмами США в двох серіях: Симплекс та Реверс.

Долота Симплекс схожі на вищеописані долота, але випускаються з трьома видами шарошок: G-62, H-41 та К-99, що дозволяє використовувати їх для буріння м’яких (G-62), середніх, відносно в’язких порід (H-41), та твердих порід (К-99), навіть металеві предмети (можна використати як фрезер).

При повороті долота Симплекс на один оберт шарошка повертається приблизно на 1/3 кола, що впливає на термін служби долота.

Долота Симплекс випускають в 13 моделях діаметрами від 95,2 до 914,4мм. Їх використовують в основному для буріння свердловин в якості пілот-долота з розширником, а також при аварійних роботах для різання труб та інших предметів в свердловині.

Долота серії Реверс використовують для буріння свердловин на воду , при бурінні під палі та ін. Вони виготовляються одного типу діаметрами від 374,6 до 1524мм.

Останнім часом розроблені одношарошкові долота (6-1/8², 6-1/4², 7-7/8² та 8-3/4²) для буріння неглибоких газових свердловин в Канаді (рис. 4.58), які руйнують породу як різанням (сланці) так і дробленням (пісковики та вапняки).

Такими долотами успішно бурили з під башмака обсадної колони по сланцях із швидкістю до 70-120 м/год. Вони мають має два промивні отвори, тому їхні шарошки мають дещо інший вигляд (рис. 4.59).

 

 
 

 

 


 

 

Рисунок 4.59− Загальний вигляд шарошки

 


На рис. 4.60 показано одне із відроблених доліт (6-1/8²), яким був пробурений інтервал від 1685 до 3087м (проходка -1402м, середня механічна швидкість буріння -23м/год).

 
 

 


 

 

 









Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.